Prošle godine vinari iz naše županije zaradili 11.3 milijuna kuna, duplo više nego godinu prije

U prošloj je godini u djelatnosti proizvodnje vina od grožđa u Virovitičko-podravskoj županiji poslovalo pet poduzetnika, pri čemu njih četiri s dobiti, dok je kod jednog zabilježen gubitak, pokazuju podaci Fine. Ti su poduzetnici, kako se navodi, zapošljavali 24 radnika, što je za dva radnika više u odnosu na 2016.

Prošle su godine vinari ostvarili 11.3 milijuna kuna ukupnih prihoda, što je porast od gotovo 94 posto u odnosu na godinu prije. Ukupni su rashodi porasli za 51,8 posto, na 7.4 milijuna kuna. Dobit razdoblja tih poduzetnika lani je iznosila 3.9 milijuna kuna i povećana je za gotovo 320 posto, u odnosu na 2016. godinu kada je bila 920 tisuća kuna, dok je gubitak porastao za 5,9 posto, na 18 tisuća kuna.

Dok polovina vinara s područja Hrvatske bilježe gubitke, naši vinari su iskazali pozitivan konsolidirani financijski rezultat u iznosu od 3,8 milijuna kuna. No, prosječna mjesečna plaća radnika zaposlenih u ovom sektoru gotovo je upola manja u odnosu na prosječnu plaću radnika u vinarijama u Hrvatskoj. Prema podacima Fine, prosječna plaća radnika u našoj županiji je smanjena za 1,6 posto u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 2.407 kuna, dok je prosječna plaća na razini Hrvatske 4.220 kune. (www.icv.hr, ml)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content