RADIONICE ZA NEZAPOSLENE Od 151 polaznika, njih 106 podnijelo je zahtjev za samozapošljavanjem

U suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje (područni ured Virovitica) u Poduzetničkom inkubatoru je održano predavanje vezano za mogućnosti koje nezaposlene osobe mogu dobiti kroz aktivne Mjere za samozapošljavanje, kao i kroz usluge koje mogu dobiti ako budu stanari Poduzetničkog inkubatora VPŽ i Mreže inkubatora VPŽ.

Potpore za samozapošljavanje iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje putem koje nezaposlene osobe mogu ostvariti bespovratna sredstva do 55.000 kuna za pokretanje vlastite tvrtke pokazala se kao prava prilika za ostvarenje idealnog omjera uloženog novca za pokretanje i budućeg uspjeha tvrtke. Naime, dodijeljena sredstva dostatna su za pokretanje poslovanja, kupovinu opreme za rad te plaćanje svih doprinosa koje poduzetnik ima kao trošak u idućih godinu dana. Ovdje se radi o ulasku u poduzetničke vode iz prilike. Naime, sukladno stanju na tržištu rada nezaposlene osobe vide svoju priliku za pokretanjem vlastitog posla i dodatnom povećanju osobnih prihoda.

Virovitičko–podravska županija prati trendove samozapošljavanja te kontinuirano potpomaže korisnike potpore za samozapošljavanje kroz subvencioniranje prostora u Poduzetničkom inkubatoru u Virovitici. Do ovog trenutka usluge Poduzetničkog inkubatora Virovitičko-podravske županije koristilo je preko 100 poduzetnika početnika od kojih je preko 65 inkubirano kroz subvencionirani prostor za rad i ostale usluge koje inkubator nudi. Mnoge tvrtke koje su inkubirane kroz Poduzetnički inkubator Virovitica i koje danas posluju u vlastitim prostorima imaju tvrtke s više od 15 zaposlenih i ostvaruju izniman uspjeh na tržištu.

fgcetn29 e1542801790544
Foto: enkubator.hr

U ovom trenutku u Poduzetničkom inkubatoru posluje 11 tvrtki stanara koje ukupno broje preko 50 zaposlenih, a u idućih godinu dana izgradit će se tri nova Poduzetnička inkubatora u Pitomači, Slatini i Orahovici. Radi se o novih 48 kompletno uređenih poslovnih prostora koji će biti na raspolaganju novim poduzetnicima potpuno besplatno.
Zadnjih godinu dana Hrvatski Zavod za zapošljavanje Područni ured Virovitica zajedno sa Poduzetničkim inkubatorom u Virovitici kontinuirano radi na edukaciji i informiranju zainteresiranih nezaposlenih osoba za samozapošljavanje. Savjetnik za samozapošljavanje HZZ Područnog ureda Virovitica te predstavnik Poduzetničkog inkubatora Virovitica održavaju radionice u Virovitici i Slatini jednom mjesečno dok se edukacije se od strane Poduzetničkog inkubatora provode i u Visokoj školi za menadžment u turizmu i informatici, strukovnim, tehničkim i obrtničkim školama jednom u semestru.

U prvih 9 mjeseci ove godine na radionicama „Samozapošljavanje – od ideje do realizacije“ koje provodi HZZ Područni ured Virovitica prisustvovala je 151 zainteresirana osoba s područja cijele Virovitičko-podravske županije. U Poduzetničkom inkubatoru u Virovitici na navedenim radionicama prisustvovale su 82 osobe s područja Virovitice i Pitomače dok je 69 osoba s područja Slatine i Orahovice prisustvovalo radionicama koje su se održavale u Slatini.

Od navedene 151 nezaposlene osobe koje su bile na radionicama 106 ih je do sada podnijelo Zahtjev za sufinanciranje potpore male vrijednosti u svrhu samozapošljavanja što iznosi 70,2% dok je njih 98 do sada već potpisalo ili je u tijeku potpis ugovora o samozapošljavanju.

Može se zaključiti da je rezultat navedenih zajedničkih aktivnosti povećan broj osoba uključenih u samozapošljavanje jer im edukacije daju hrabrost i „vjetar u leđa“ za pokretanje vlastitog posla, pa se nekoliko startup tvrtki nalazi i na listi čekanja za korištenje prostora u Poduzetničkom inkubatoru Virovitica te inkubatorima u izgradnji. Važno je napomenuti kako na području Virovitičko–podravske županije Razvojna agencija VIDRA stoji na raspolaganju svim poduzetnicima početnicima za pomoć u pisanju poslovnih planova i projekata za bespovratna sredstva ili u korištenju povoljnih kreditnih linija. (enkubator.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content