SLATINA Učenici iz Nove Bukovice, kao i učenici i vrtićarci iz Čađavice posjetili Gradsku knjižnicu

Povodom Mjeseca hrvatske knjige 2018. učenici Osnovne škole Vladimira Nazora iz Nove Bukovice posjetili su Gradsku knjižnicu u srijedu, 14. studenoga, učenici Osnovne škole Davorin Trstenjak i Područnih škola, te djeca vrtićkog uzrasta iz Čađavice u pratnji učiteljica i ravnateljica.

Knjižničarka je učenike upoznala s načinom posuđivanja knjižne i neknjižne građe, pokazala im je prostor u kojem se nalaze knjige za odrasle, knjige za djecu i dječji odjel koji se učenicima najviše dopao. Djeca vrtićkog uzrasta smještena su na odjel za najmlađe gdje su uživala u igračkama i slikovnicama.

Učenici su se smjestili u multimedijsku dvoranu. Knjižničarka je učenicima priredila pričaonicu na temu knjige koja je odabrana za sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja: „Letači srebrnih krila“, autorice Melite Rundek.

Knjiga zbližava osnovnoškolsko dijete s pisanom riječi i pri tome ga mnogočemu poučava. Iz svijeta ljudi i ljudske obitelji. Melita nas vodi u svijet posve malenih bića, koja žive tik uz knjige na policama. Zanimljivo antropomorfizirane životinje, obitelj knjiških moljaca (roditelji i djevojčica Tina koja je dobila ime prema Tinu Ujeviću, tatinom omiljenom književniku) ne žive kao štetočine i ne uništavaju knjige, već se hrane pričama, pjesmama i zanimljivostima koje u njima nalaze. Članovi knjiških moljaca često se nalaze i u knjigama u kojima se nalaze recepti dalmatinske kuhinje što je poučilo učenike da se u knjižnicama ne nalazi samo lektira kako mnogi od njih još uvijek misle. Nalaze se tu i stručne knjige iz kojih se mnogo toga može naučiti, a iz knjiga može se „izvući“ ideja za dobar ručak i kolač, zaključili su. U knjizi se spominje i pisac Vladimir Nazor i njegovi najpoznatiji stihovi. Tekst je prožet aluzijama na likove i situacije iz proslavljenih knjiga za djecu, a neki od tih likova pojavljuju se u djelu. Na suptilan način dijete se upoznaje s izumom pisma i tiskarskog stroja, poviješću knjige i knjižnica. Likove iznad svega krasi ljubav prema pisanoj riječi.

Učenici Osnovne škole Vladimira Nazora dobili su 114 knjiga otpisanih iz knjižnog fonda knjižnice i primjerenih njihovu uzrastu za svoju školsku knjižnicu.

Učenici prvih razreda dobili su besplatno članstvo. Učenik Osnovne škole Vladimira Nazora iz Nove Bukovice prije nekoliko godina dobitnik je nagrade jer se uključio u Nacionalni kviz za poticanje čitanja. Gradska knjižnica i čitaonica Slatina prošle je godine dobila glavnu nagradu uključivši se u Nacionalni kviz.

Ove godine na završno natjecanje Nacionalnog kviza ide učenik Područne škole iz Donjih Meljana, Osnovne škole Josipa Kozarca, Marko Kramarić. (www.icv.hr, adf)

[g-gallery gid=”490920″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content