Svečanost obilježavanja Martinja i sastanak odseljenih Martinčana

U Martincima je 10. i 11. studenog održana svečanost obilježavanja Martinja te sastanak odseljenih Martinčana, u organizaciji Hrvatskog kulturnog i sportskog centra Josip Gujaš Džuretin, Hrvatske lokalne samouprave i Kulturnog društva Martinci. Skupu je prisustvovao velik broj Martinčana svih generacija, gostiju i uzvanika, među kojima su organizatori posebno pozdravili: Dragu Horvata, novoizabranog generalnog konzula RH u Pečuhu, Josu Solga, glasnogovornika Hrvata u mađarskom Parlamentu, Milana Vanđuru, direktora HGK – Županijske komore Virovitica, Gyorvaria Gabora, ravnatelja hrvatskog vrtića, osnovne škole, gimnazije i kolegija „Miroslav Krleža“ u Pečuhu te ostale.

IMG 8404
Foto: HGK – ŽK Virovitica

U programu su sudjelovali članovi KUD-a Tanac, koji su izveli koreografije bunjevačkih plesova, i orkestar Podravina izvevši prigodne tradicionalne pjesme Hrvata u Mađarskoj. Ceremoniju krštenja mladog vina izveli su gosti iz Hrvatske: u ulozi „biskupa“ Darko Čurik iz Suhopolja sa sumještanima, uz pratnju Gašo banda iz Virovitice.

IMG 8397
Foto: HGK – ŽK Virovitica

Prepuna dvorana je u izuzetno vedroj atmosferi s oduševljenjem pratila svečanost ceremonije krštenja mladog vina i euforičnim bodrenjem nagradila sudionike programa. Martinčani s ponosom ističu da se njihovo mjesto naziva po Svetom Martinu, a priče govore, da je upravo kroz njihovo mjesto prošao i tamo se zadržao Sv. Martin, na svom putovanju prema zapadu. (www.icv.hr, HGK – ŽK Virovitica)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content