U Bušetini otkriveno spomen obilježje Slavku Vrbančiću, Miroslavu Briševcu i Zvonku Kovačiću

Uz nazočnost roditelja i rodbine poginulih hrvatskih branitelja, predstavnika udruga hrvatskih branitelja i visokih uzvanika među kojima su bili i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, saborska zastupnica Vesna Bedeković, te potpredsjednik županijske skupštine VPŽ Marijan Brlek, u centru naselja Bušetina održana je svečanost otvaranja spomen obilježja poginulim bušetinskim braniteljima u Domovinskom ratu, pripadniku 127. brigade HV Slavku Vrbančiću koji je poginuo zajedno sa svojih 11 suboraca 1991. u selu Brusnik, Miroslavu Briševcu koji je u sklopu 2. gardijske brigade “Gromovi” poginuo u Pounju 1995., te pripadniku 127. brigade Zvonku Kovačiću koji je poginuo 1992. godine pri oslobađanju Pakraca.

IMG 9067 1200x800 Custom

SVA NASELJA U OPĆINI ŠPIŠIĆ BUKOVICA IMAJU SPOMEN OBILJEŽJA POGINULIM BRANITELJIMA

U ime organizatora ove svečanosti, Udruge UDVDRA klub Špišić Bukovica, sve nazočne pozdravio je predsjednik udruge Ivan Vuković, a u ime suorganizatora Općine Špišić Bukovica, načelnik Općine Hrvoje Miler, koji nije skrivao zadovoljstvo što sada svako naselje u općini Špišić Bukovica ima spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima s područja općine.

IMG 9073 1200x800 Custom

Osim središnjeg spomen obilježja u naselju Špišić Bukovica, te spomen obilježja u Okrugljači, Vukosavljevici i Lozanu, zahvaljujući braniteljima, mještanima i predstavnicima lokalne samouprave, sada je spomen obilježje dobila i Bušetina. Neka to bude trajno sjećanje na one koji su položili svoje živote za slobodnu Hrvatsku – istakao je tom prigodom načelnik Hrvoje Miler.

Potom je zahvalu svim braniteljima na slobodi koju sad uživamo izrazila saborska zastupnica Vesna Bedeković.

– Mnogi zlonamjernici još uvijek pokušavaju prekrajati Hrvatsku noviju povijest. Ali nepobitnu činjenicu koja je da su naši hrabri ratnici branili svoju Hrvatsku, nikada neće moći pobiti. Ovo spomen obilježje kao i mnoga druga na području naše županije i cijele Hrvatske su dokaz tome ljubavi prema svojoj zemlji i želji za slobodom – napomenula je Vesna Bedeković.

IMG 9077 1200x800 Custom

U DOMOVINSKOM RATU SVOJ ŽIVOT ZA HRVATSKU DALO JE 192 HRVATSKA BRANITELJA I 103 CIVILNE ŽRTVE IZ NAŠE ŽUPANIJE

Na kraju se svim nazočnima obratio i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić koji je odmah na početku svog govora uputio pozdrave od ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda te nastavio;

– Diljem Hrvatske i BiH poznat je doprinos hrvatskih branitelja iz Virovitičko-podravske županije u kojoj je njih 192 dalo život za svoju zemlju, te 103 civilne hrvatske žrtve iz naše županije, što je više nego potvrda da smo skupo platili slobodu koju sad imamo. Zadatak je svih braniteljskih udruga, ali i svih ostalih naših građana da čuvamo istinu o Domovinskom ratu i nikad ne zaboravimo kroz šta smo prolazili kao ni one koji su poginuli za ono što najviše vole..svoju Hrvatsku – istakao je pomoćnik ministra Nenad Križić.

IMG 9082 1200x800 Custom

Ovu svečanost UDVDR klub Špišić Bukovica upriličila je uoči obilježavanja svoje obljetnice osnivanja, 31.10.2014.

Datum 31. listopada udruga nije bez razloga odabrala za svoj Dan jer 31. listopada 1991. počela je prva osolobodilačka operacija “Otkos – 10” u kojoj su sudjelovali i mnogi bojovnici iz Općine Špišić Bukovica, a njih 23 su u Domovisnkom ratu dali svoj život za domovinu. U sijećanje na sve njih, izaslanstva su nakon Bušetine, počast odali i na središnjem spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Špišić Bukovici.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

[g-gallery gid=”488977″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content