Udruga vinogradara, vinara i voćara Orahovica Martinjskom zabavom proslavila 20 godina postojanja

Udruga vinogradara, vinara i voćara Orahovica tradicionalno je obilježila svečani vinarski praznik, krštenja mošta u mlado vino, Martinjskom zabavom. Osim ove svečanosti, Udruga je paralelno obilježila i 20 godina uspješnog djelovanja.

-Udruga je osnovana 1998. godine u cilju promocije vinogradarstva, vinarstva i voćarstva orahovačkog područja, posebno malih proizvođača. Iz godine u godinu, broj članova je bio sve veći i danas udruga svojim radom pomaže malim proizvođačima da lakše prebrode sve probleme u proizvodnji i jednostavnije dođu do tržišta. 20 godina je iza nas, pomagali smo jedni drugima, putovali i družili se, upoznavali vinarske krajeve i vinare diljem Hrvatske i susjednih zemalja i sve je to donijelo jedno određeno iskustvo i našim proizvođačima. Treba se svakako prisjetiti našeg prvog predsjednika, danas nažalost pokojnog Franje Kukuruzovića koji je utro put mnogim mladim vinarima i stvorio ovu udrugu na jakim temeljima kakve ima danas. Iako nas nema danas puno, složni smo te i dalje zajedno rješavamo sve probleme i mogu reći da orahovački vinari proizvode vrhunska vina koja svake godine osvajaju mnoštvo nagrada na što smo jako ponosni – rekla je predsjednica Udruge Blaženka Mozer naglasivši također kako je iza vinogradara i vinara odlična vinska godina bez puno bolesti, te da bi i proizvodi isto tako trebali biti na visokoj razini.

1211vinari 1 Custom

Martinjska zabava protekla je u kušanju mladih vina svih članova, a posebna atrakcija bilo je tradicionalno krštenje mošta u mlado vino koje je uobičajeno na odličan način obavio vinski biskup Ivan Grgurić.

-Sveti Martine na projektu poradi, da nam budu zdravi vinogradi. Neka bude kulenovih seka, a na stolu da nas vino čeka. Svi mi zdravi i veseli bili i na vijeke rujno vino pili, neka su veseli martinjski dani, idite u miru nakresani – rekao je između ostalog u završnoj vinskoj molitvu vinski biskup te pokrstio vinske blizance, dvostruku bocu u jednoj, s crnim i bijelim vino kako bi sve ovogodišnje sorte uz blagoslov svetog Martina bile vrhunske i kvalitetne. Zabava je nastavljena do sitnih jutarnjih sati uz sjajnu svirku Stravianae banda iz Našica.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content