UDRUŽENJE OBRTNIKA ORAHOVICA Poljoprivrednici uz dobru pripremu mogu do vrijednih projekata

U organizaciji Udruženja obrtnika Orahovica održana je prezentacija na temu državnih i EU potpora namijenjenih poljoprivrednicima, kako onima koji su registrirani kao obrt ili OPG, tako i drugima, ali i mogućih potpora iz gradskog proračuna Grada Orahovice.

Suorganizatori prezentacije bili su LAG “Papuk”, Grad Orahovica i Savjetodavna služba, te TIM projekt. Prva se nazočnim poljoprivrednicima obratila gradonačelnica Orahovice Ana – Marija Petin koja ih je upoznala s novim potporama koje će biti osigurane u Gradskom proračunu u 2019. godini.

– Od sljedeće godine Grad će osigurati i potpore za poljoprivrednike u, za sada planiranom, ukupnom iznosu od 300.000 kuna. U Gradu je već pripremljen Program za poticanje poljoprivrede na području, u kojima imamo nekoliko mjera koje bi trebale pomoći poljoprivrednicima. Riječ je o sufinanciranju analize tla, potporama postavljanju sustava za navodnjavanje, sufanciranju podizanja staklenika i plastenika, sufinanciranju postavljaja zaštitnih mreža za voćnjake i slične opreme za voćare, pomoći pri nabavi novih poljoprivrednih strojeva i priključaka, pomoći pri nabavi sadnica, očuvanju geetskog materijala pasmina domaćih životinja, kao i pomoći pčelarima. Također je u planu sufinanciraje osiguranja poljoprivredih nasada, te fiancijskih potpora udruživanju poljoprivrednih gospodarstava. Gradonačelnica je također naglasila da bi,ovisno o pokazaom interesu poljoprivrednika, ukupan iznos plairanih potpora od 300.000 kuna, mogao biti i viši – rekla je Petin.

Prezentacija Udruženje 2 Custom

O državnim i EU potporama koje mogu ostvarivati poljoprivrednici govorili su Saša Rister i Manuela Tot iz LAG-a Papuk.

-Na protekla dva natječaja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za male poljoprivrednike,iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020. pozitivne odluke o odabiru projekata dobilo je 60 malih poljoprivrednih gospodarstava. Na prvom natječaju pozitivne odluke dobilo je 13 OPG-ova na drugom, 35, i na 1. Natječaju LAG-a PAPUK za isti tip operacije njih još 12. Ukupna vrijednost bespovratnih sredstava je 900.000 eura, jer je maksimalan iznos bespovratnih potpora za ove natječaje 15.000 eura po korisniku – rekao je Rister, te naglasio kako je više od 80% malih poljoprivrednih gospodarstava je s područja Grada Orahovice, dok je s područja ostale četiri jedinice lokalne samouprave u sastavu LAG-a bio manji prolazak na projektima.

Prezentacija Udruženje 3 Custom

Novom izmjenom kriterija, veću prolaznost bi trebala imati mala poljoprivredna gospodarstva s područja ostalih jediica lokalne samouprave iz sastava LAG-a, jer imaju niži indeks razvijenosti. “LAG PAPUK će početkom iduće godine, a nakon završetka trenutno otvorenog natječaja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za male poljoprivrednike, koji je otvoren do 13. prosinca ove godine, ponovo otvoriti takav natječaj za OPG-ove koji imaju sjedište na području LAG-a PAPUK. Potom je Marko Borić iz HPŠSS, govorio poljoprivredicima o ulozi Savjetodavne službe u pripremi natječajne dokumentacije s posebnim osvrtom na izračun ekonomske vrijednosti poljoprivrednog gospodarstva, a o pripremi dokumentacije radi apliciranja na otvorene natječaje, govorili su i vlasnici TIM projekta,tvrtke za konzultantske usluge i pisanje projekata, Marko Bošnjak i Tomislav Katalinić. Oni su naveli konkretne primjere s kojima su se susretali u praksi prilikom izrade natječajne dokumentacije, te ukazali poljoprivrednicima na što trebaju obratiti pažnju prilikom pripreme za prijave na natječajima.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content