VICOMAT U DNEVNOM BORAVKU Šalama i smijehom do vitalnosti

Malo kave, kolač od pečene buče, mandarine za energiju i pokoja rakijica, sve to nalazi se na stolu u Dnevnom boravku Gradskog društva Crvenog križa Virovitica u čemu uživaju korisnici nakon redovite tjelovježbe. Jednom mjesečno, najčešće četvrtkom, pričaju se vicevi. Ima ih raznih, onih o Muji i Hasi, o Slovencima, Crnogorcima, o malom Ivici, o punici i svekrvi i mnogo, mnogo drugih…

Važno je da se vic ispriča na zanimljiv način, možda u nekom dijalektu ili sa podrugljivim tonom kako bi se slušateljstvo iskreno nasmijalo. Kasnije, važno je izvući i pouku iz vica!

Jedan od njih kaže: „Što je to nedefinirani osjećaj – kada ti punica pogine u novom autu“.
Osim veselog izraza lica, sam smijeh pozitivno utječe na tijelo na nekoliko načina. Naime, pri smijehu temperatura tijela raste pa nam postaje sve toplije. Povišavaju se otkucaji srca i krvni tlak, pritom se otkucaji srca mogu čak i udvostručiti. Sam čin smijanja čini da se mišići uzastopno napinju i opuštaju te ih to čini snažnijima. Disanje postaje dublje, razina kisika se podiže, što pogoduje kardiovaskularnom sustavu. Također, smijeh jača naš imunološki sustav, podiže energiju i smanjuje napetost.

Dugotrajni smijeh odlična je vježba za dijafragmu, prsni koš, abdomen te srce. Smatra se da je 10 minuta smijeha gotovo jednako kao 100 zaveslaja na spravi za veslanje. Može se reći da smijanje sa užitkom masira tijelo iznutra, ali i izvana. Tako koža postaje mekša, osjetljivija, a oči sjajnije.

Osim samoga smijanja, važno je i posvijestiti si sreću. Sretan se može biti iz više razloga, primjerice, biti sretan što sam živ i zdrav. Moramo usvojiti filozofiju radosnoga življenja. Današnji način života čini nas mrzovoljnima, podložnima stresu, a smijeh je najbolji ublaživač stresa.

46479534 1738935296235115 2269342757929615360 n Custom

„Mnogi ljudi raspoređuju užitak, ostavljaju ih za rođendane, različita obiteljska okupljana, blagdane i praznike. Zapravo tako ne bi trebalo biti. Treba živjeti život kao da nam je ostalo još nekoliko dana, minuta ili sekunda. Kada bi svi tako radili, svijet bi bio bolje i veselije mjesto“ – ističe Marija Milošević, najaktivnija čitačica viceva.

Uživajte u svojim dostignućima i ljubaznosti koju primate, slavite trenutke svoga postojanja. Pričajte viceve, fino jedite i puno se smijte.

(www.icv.hr, lmh)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content