Virovitički ”morski vuk” Slavko Cimerman u Slatini predstavio knjigu ”Mal di Fero”

Virovitički ”morski vuk”, 66-godišnjak, sada obiteljski čovjek Slavko Cimerman objavio je ovog ljeta knjigu u vlastitom izdanju pod nazivom” Mal di Fero-pomorska nostalgija-putopis” koju je u četvrtak, 8. studenog, predstavio slatinskoj čitateljskoj publici u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina.

Ovaj Virovitičan rođen je u Bjelovaru 17. 6. 1952. godine kao prvo dijete majke Nade i oca Milivoja, cijenjenog nastavnika i poznatoga šahista. Slavko je već od mladosti sklon traženju nečeg novog i još neistraženog, virovitički dečko, spreman za svaku avanturu, uvijek za dobar provod, ljubitelj putovanja koja su mu obilježila mladost i čitavi život. Slavko je nemiran, temperamentan, pun adrenalina, slobodno rečeno pustolovan, ali i veoma sretan, jer je postigao sve što je želio, veliko životno iskustvo utemeljeno na ugodnim i onima manje ugodnima doživljajima na različitim mjestima, državama i kontinentima, ali uvijek najsretniji kada se vrati u Viroviticu u kojoj ne može ostati duže vremena.

PB080011

Već kao mladić motociklom je obišao jadransku obalu i otoke nekoliko puta. Sve to nije zadovoljilo Slavkov pustolovni duh, te je potaknut buntovnošću, radoznalošću ili mladošću i pustolovnošću otišao, ne korak, već miljama dalje obišavši velike europske gradove, a zatim i sve oceane susrećući se i družeći s ljudima različitih kultura i vjeroispovijesti. Majka njime, kako kaže Slavko, nije mogla vladati, te se posvetila odgoju mlađeg sina. Otac, iako strog, u svemu ga je podržavao. Mlađi brat mu je preminuo, a i supruga prije nekoliko godina, te ”morski vuk” samotnjački liječi rane i nalazi utjehu, radost i volju za životom u kćerkama.

PB080030

Njegova prva knjiga ”Svijet na dlanu” objavljena je 2002. godine. Slavko u to vrijeme radi na prekooceanskim brodovima i doživljava i proživljava različita iskustva. Druga knjiga putopis je o uzbudljivim putovanjem autostopom i ima naziv ”Drumske skitnice”. Slavko se provozao dobrim dijelom Europe krajem 60-ih godina 20. stoljeća. Skitnica je ovdje zaista relativan pojam, jer Slavko osim skitnje vodi sasvim uredan dnevnik, odnosno dnevničke zapise pretočivši ih u putopis.

PB080038

Danas je u našim rukama njegova treća knjiga ”Mal di Fero”, a drugo predstavljanje u slatinskoj knjižnici, o kojoj Cimerman kaže da je presjek njegovih sjećanja na nešto što nikako ne može zaboraviti i što je doživio na vlastitoj koži i tijelu. Upravo ta pomorska nostalgija prisutna je duboko u njemu i svojom intenzivnošću daleko nadmašuje sjećanja jer predstavlja osjećaj koji je ponekad bio iznimno opasan za njegovo zdravlje i životno ugrožavajući.

PB080032

Je li se virovitički ”laf”, dečko s korza, zaista prošvercao kroz život, jest na malo čudan i ekstreman način ili je sve to ostavilo traga, reći će vam u knjizi. Ali je sreća što je u svemu ipak imao mjere, jer čovjek bez mjere je kao bačva bez obruča, raspada se.

Na predstavljanju knjige je, uz svoje slikovito, iznimno emotivno i iscrpno pripovijedanje, priredio i izložbu zanimljivih i vrijednih predmeta sa svojih putovanja bez kojih priča ne bi imala svoj miris, okus i težinu. (www.icv.hr, adf, ak)

PB080019

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content