Županijski Panonski drvni centar kompetencija pobjednik Izbora za najuspješniji lokalni EU projekt 2016./2017.

Pobjednik Izbora za najuspješniji lokalni EU projekt 2016./2017. u kategoriji Investicijski i strukturni projekti je „Panonski drvni centar kompetencija“ Virovitičko-podravske županije.

Naime, građani su i ove godine odabrali najuspješnije lokalne EU projekte u razdoblju 2016./2017. među konkurencijom od preko 50 projekata, i to po prvi puta u tri različite kategorije. Tako je u kategoriji Investicijski i strukturni projekti pobjedu odnio projekt „Panonski drvni centar kompetencija“, pobjednik u kategoriji Međunarodni projekt je „HIKING EUROPE – otkrivanje ruralne Europe kroz pješačke staze“, dok je za građane najuspješniji projekt u kategoriji Društveni projekt „Socijalna košarica“. Projekte su nominirale regionalne razvojne agencije s područja cijele Hrvatske, a u svrhu prezentacije i promocije uspješnih projekata financiranih sredstvima Europske unije.

PDCK 13
Foto: K. Toplak

Ovogodišnji pobjednik Izbora za najuspješniji lokalni EU projekt 2016./2017. u kategoriji Investicijski i strukturni projekti, „Panonski drvni centar kompetencija“, uspješan je primjer suradnje znanstvenika, industrije i lokalne zajednice, sa zajedničkim ciljem unaprjeđenja poslovanja i gospodarske situacije Virovitičko-podravske županije, cijele Hrvatske, ali i šire regije. Panonski drvni centar kompetencija je jedini centar za razvoj drvne industrije u Hrvatskoj koji u svim fazama razvoja proizvoda pruža usluge malim i srednjim poduzetnicima iz drvno-prerađivačkog sektora u regiji, s naglaskom na istraživanje i inovacije. Ukupna vrijednost projekta je 44.701.237,17 kuna, a obuhvaća uspostavljanje i upravljanje Centrom, kao i izradu detaljnog programa usluga te opremanje suvremenog laboratorija za istraživanje, razvoj, testiranje i izradu prototipa.

IMG 2740
Foto: K. Toplak
pdck 19
Foto: K. Toplak

Podsjetimo, nositelj ovog projekta je bila Virovitičko-podravska županija uz partnere, VIDRA-u Agenciju za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Institut Ruđer Bošković. Panonski drvni centar kompetencija otvorio je ministar Tomislav Tolušić.

Međunarodni projekt „HIKING EUROPE – otkrivanje ruralne Europe kroz pješačke staze“ građani su prepoznali kao vrijedno partnerstvo u uspostavi 1170 km pješačkih turističkih ruta koje vode putem kulturnih i prirodnih bogatstava te različitosti europskih krajolika, s ciljem jačanja održivog lokalnog turizma te produljenja sezone. Jedna od četiri uključene europske regije je i Dubrovačko-neretvanska županija na čijem se području promoviraju dvije pješačke rute, Napoleonov put u Općini Ston i pješačke staze otoka Mljeta pod zajedničkim nazivom „Putevima Napoleona i Odiseja”. Uz Hrvatsku sudjeluju regije Španjolske, Italije i Irske, a u sklopu 1.885.305,00 HRK vrijednog projekta izrađena je web stranica za informiranje o projektu i turističkoj ponudi svake regije, definirana je strategija za promociju projekta na društvenim mrežama te su izrađeni turistički paketi.

IMG 3773
Foto: K. Toplak

Treći pobjednik ovogodišnjeg natjecanja, projekt „Socijalna košarica“, prepoznat je kao najuspješniji društveni projekt kojim je uspostavljena i otvorena socijalna samoposluga kao pomoć siromašnim sugrađanima, uz snažnu promociju i poticanje volonterstva. Zahvaljujući ovom projektu Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica vrijednom 446.240,26 HRK, 1500 građana dobilo je pakete pomoći tijekom 32 akcije prikupljanja prehrambenih namirnica i izrađen je softverski program koji omogućava praćenje donirane robe, čime se osigurava transparentnost i učinkovitost funkcioniranja socijalne samoposluge. U sklopu projekta održane su edukacije za kvalitetno i kompetentno pružanje socijalnih usluga te su provedene brojne informativne medijske kampanje, kao i posebna medijska kampanja za promicanje i poticanje volonterstva.

uzorna soba vtc 71
Foto: K. Toplak

Izbor za najuspješniji lokalni EU projekt u RH Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije održava već četvrtu godinu zaredom te obuhvaća EU projekte realizirane u posljednje dvije godine, a najbolje među najboljima biraju sami građani glasovanjem putem internetske stranice www.strukturnifondovi.hr. Cilj ovoga projekta je ukazati na doprinos i utjecaj koji projekti sufinancirani sredstvima Europske unije imaju na poboljšanje životnih uvjeta hrvatskih građana u cjelini i na gospodarski razvoj Republike Hrvatske, kao i inspirirati i motivirati što je moguće veći broj građana da svoje projektne ideje pretoče u uspješne lokalne projekte financirane EU sredstvima. Sve informacije i novosti o Izboru možete pratiti na web stranici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. (razvoj.gov.hr)

IMG 7145
Foto: K. Toplak
PDCK 4a
Foto: K. Toplak

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content