Biskup Antun Škvorčević predvodio euharistijsko slavlje povodom 74. obljetnice ubojstva svećenika Julija Bürgera u Slatini

Jučer je u župnoj crkvi sv. Josipa u Slatini, u zajedništvu s arhiđakonom msgr. Vladimirom Škrinjarićen i župnikom slatinske Župe bl. Ivana Merza vlč. Nikolom Jušićem, požeški biskup msgr. Antun Škvorčević predvodio koncelebrirano misno slavlje kojim je obilježena 74. obljetnica pogibije voćinskog i slatinskog župnika i dekana Virovitičkog dekanata Julija Bürgera.

Među brojnim vjernicima misnom slavlju prisustvovali su i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, predsjednik Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Miran Janečić, dekan Visoke škole Virovitica Oliver Jukić…

IMG 1326 Custom

Župnik Bürger u Slatini je službovao od 1923. godine do svoje smrti 10. prosinca 1944. godine, kada su ga partizani strijeljali u Slatinskom Drenovcu. Za crkvu sv. Josipa nabavio je oltar Presvetog Srca Isusova i oltar Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, a na njegovu inicijativu 1937. godine iz Rijeke u Slatinu dolaze časne sestre Presvetog Srca Isusova.

Bürgera je osudio partizanski vojni sud

IMG 1317 Custom

Među 120 uglednih građana koje su partizani u jesen 1944. godine odveli u Slatinski Drenovac, veliko gubilište hrvatske vojske i civila, bio je i župnik Julije Bürger. Njega je partizanski vojni sud 8. prosinca iste godine proglasio krivim zbog prisilnog pokrštavanja pravoslavaca na katoličku vjeru, zbog davanja podataka o partizanima njemačkim agentima i zbog prenošenja kipova i matičnih knjiga rođenih i krštenih iz voćinske crkve u ”neprijateljsko uporište” Slatinu, što je označeno kao pljačka narodne imovine. Osuđen je na kaznu strijeljanjem i pogubljen 10. prosinca.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)

[g-gallery gid=”496498″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content