COOR VIROVITICA M. Bačić Baronica: Najbolje i najprirodnije prilike za usvajanje govora, jezika i komunikacije su svakodnevne aktivnosti

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u Centru za odgoj obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica u ponedjeljak je održano predavanje pod nazivom „Kako poticati pričanje“. Na samom početku nazočne je pozdravila i Margarita Kovačević, ravnateljica Centra te ih upoznala s programom obilježavanja ovog velikog dana. Predavanje je održala logopedinja Mišela Bačić Baronica, a cilj je bio osvijestiti roditelje na važnost komuniciranja i poticanja komuniciranja kod djece s teškoćama u razvoju.

IMG 20181203 140512

– Kada govorimo o poticanju pričanja jako je važno naglasiti da komunikacija, jezik i govor nisu istoznačnice. Komunikacija je nešto s čime se rađamo i ona je prirođena svakom čovjeku. Komunikacija je, također, nevezana uz govor što vidimo po tome da možemo komunicirati sa strancem koji ne zna (ne razumije) naš jezik i govor – istaknula je Mišela B. B. dodajući da je, također, roditeljima važno osvijestiti koliko su važni negovorni znakovi u komunikaciji.

thumbnail IMG 20181203 140616

Najbolje i najprirodnije prilike za usvajanje govora, jezika i komunikacije su svakodnevne aktivnosti, ističe logopedinja. Kroz te svakodnevne aktivnosti i rutine se najprirodnije usvaja jezik i govor i zbog toga je važno potaknuti roditelje da razgovaraju sa svojom djecom u svakodnevnim aktivnostima kao što su igranje, kupanje, šetnja, izleti, razgovori poslije škole/vrtića. -Važno je i da prate interes djeteta, a ne da se roditelj nameće. Ako dijete pokaže interes da želi o nečemu razgovarati, roditelj se treba tome priključiti kao sugovornik. Na taj način treba poticati djecu – zaključila je Mišela B. B. (www.icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš)

[g-gallery gid=”494415″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content