FACE IZ GRADA, GDJE SU I ŠTO RADE? Gostovao je Roko Idžojtić, poznati crtač stripova i karikaturist

Na Radiju Virovitica pojavila se nova rubrika “Face iz grada, gdje su i što rade?”, a jedan od gostiju putem telefonske veze bio je i Roko Idžojtić, poznati crtač stripova, karikaturist i profesor likovne kulture.

Roko je na području Virovitičko-podravske županije najpoznatiji po karikaturama i stripiću koji svakog tjedna izlazi u Virovitičkom listu i tako već punih 17 godina. Na zadnjoj stranici Virovitičkog lista ljudi vole pročitati priču o Roku, liku koji se zove isto kao i njegov “tvorac”.

-Ideja uvijek ima, nekad malo teže dođem do njih, nekad lakše, ali uglavnom nastojim da tema bude vezana za Viroviticu. Redovito pratim što se događa, a teme su obično iz svijeta politike ili svakodnevnog života. Zapravo uvijek ima nekakvih događaja, evo sad je Advent, ali svaki dio godine nosi nešto specifično, a i uvijek se nešto iznenada dogodi, što uglavnom saznam u Virovitičkom listu i preko virovitičkih portala koje pratim – započeo je razgovor Roko.

capture1 Custom 5

Karikatura u Virovitičkom listu prošlog tjedna bila je izuzetno zanimljiva, puno se o tome pričalo, mnogi su od svetog Nikole “prešli” kod svetog Martina.

-Upravo tako, mislim da je to starijim ljudima možda i zanimljiviji svetac od samog svetog Nikole – kroz smijeh je dodao Roko.

Što se tiče stripa, prije nekoliko godina izašao je fantastičan “Sveti Roko”, nesvakidašnje djelo u izdanju Mikešlanda. Tekst je napisala poznata književnica za djecu Sonja Tomić na temelju oskudnih podataka i legendi o Rokovu životu obogativši ga maštovitim opisima njegova djetinjstva i kasnijeg života, a sve to izražajnim crtežima “ispratio” je Roko Idžojtić.

3719 Custom
foto: verbum.hr

-Da, istina. Nedavno sam realizirao i u suradnji s Pericom Mihaljevićem strip “O. Kamilo Kolb”, vrlo zanimljivo djelo i također biografija Kamila Kolba i tu sam zapravo završio sa stripom. Sad kako se bliži Božić imam puno narudžbi vezano za karikature i neke ilustracije, to je ono što se uz sve preostale obaveze stigne “odraditi”, ništa previše, ali svaki dan pomalo – rekao je Roko te dodao kako bi volio organizirati izložbu sa originalima stripa.

IMG 20181015 192716 Custom

Roko je uz sve to i selektor virovitičkog strip fanzina Gavran, a pojasnio je i kakvo je stanje s mladim crtačima u Virovitici…

-Imali smo prošle godine radionicu u Katoličkoj gimnaziji gdje su se istaknule neke mlade nade, a izdvojio bi Josipa Bočkaja, stalnog člana “Strip Cluba 85” i koji je sudjelovao u stvaranju Gavrana – istaknuo je Roko.

IMG 20181015 192721 Custom

Radio Virovitica nagradio je Roka Idžojtića glazbenom željom, a Roko je izabrao jednu od pjesama Gorana Bareta, hrvatskog glazbenika i legende domaćeg “rokenrola”. Za njega smo svirali “Put ka sreći”.

Voditelj ove zanimljive radio emisije je Zoran Veles.

(www.icv.hr, ts, foto: Ž. Đaković Leš)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content