Fizikalna terapija u Slatini obolježava 40 godina postojanja, dnevno “obrade” do 110 pacijenata

U ljeto 1978. godine osnovana je jedinica Fizikalne terapije pri tadašnjem Domu zdravlja Slatina. Prva stručna zaposlenica, viša fizioterapeutkinja Štefica Bursik zaposlena je krajem iste godina i danas još radi.

Prije nje na tom mjestu radila je viša medicinska sestra Drena Trifunović, ali bez adekvatne stručne naobrazbe. Slijedećih godina u tim su došle (prethodno doškolovane) više fizioterapeutkinje Elizabeta (Jasna) Prpić,  Jadranka Grbac (u mirovini od prošle godine) i Jelena Radošević (radila je do 1991).

PUNE RUKE POSLA

20181128 113640

Liječnika fizijatara koji su pregledavali pacijente i propisivali terapije u Slatini nije bilo do Mare dr. Dobrić, koja 1986. godine završava specijalizaciju iz fizikalne medicine i rehabilitacije i reumatologije. Ona radi do odlasku u mirovinu 2014. godine.

Prije nje posao su specijalističke obrade u Slatini obavljali vanjski  fizijatri Blaženka dr. Pavlović iz Virovitice, Ivan dr. Šreter iz Lipika (mučki ubijen od četnika 1991. na Bučju) i Ivan dr. Bačić iz Daruvara. U Slatini je otvaranjem nove zgrade Doma zdravlja od 1982. do 1988. godine pacijentima nuđena i hidroterepija u bazenu dimenzija 8 x 4 m.

DSC09386

Danas, uz spomenute Šteficu i Jasnu, u timu rade i mlade snage Ivan Santner i Romina Medved, te pripravnici Ana-Marija Zuanović i Domagoj Ivanković. Dobrohotni duh ovog tima je i med. sestra Milka Dolgoš koja radi u ambulanti na prijemu pacijenata od 1989. godine.

Svaki dan ovi vrijedni terapeuti  „obrade“ do 110 pacijenata s minimalno 4 fizikalne procedure po osobi.

SUOSJEĆAJAN STAV

fizikalna

-Dok me nije načela „godina proizvodnje“ nisam ni slutio koliko ovih 6 stručnjaka ublažavaju tegobe svojih pacijenata, ne samo stručnom terapijom, već napose ljudskim i suosjećajnim stavom. Uz obilje šale i humora lakše se podnose „struje“ u leđima, nogama, rukama, vratu, a na med. korektivnoj gimnastici uvijek je „kino“ – simpatično kaže jedan pacijent.

Fizioterapeuti tvrde da se uz sve blagodati tehnike broj pacijenata svake godine povećava, da je sve više mladih koji imaju tegoba zbog nedovoljnog kretanja i sjedilačkog stila života.

20181203 192825 kopija

Novi specijalist fizikalne medicine, Ivica dr. Fotez došao je na čelo slatinske Fizikalne terapije  koncem 2015. godine. Odmah je poduzeo mjere da se tehnički i stručni uvjeti u „njegovom resoru“ (koji od 2003. pripada Domu zdravlja  VPŽ) poboljšaju. Virovitičko-podravska županija i grad Slatina ulažu oko milijun kuna za obnovu proširenog bazena u Slatini u kojem će se hidroterapija ponovo koristiti od kraja ove godine. Također se predviđa i formiranje mobilnog tima koji će pružati usluge ove djelatnosti pacijentima u njihovim domovima.

20181128 113958

Za nadati je da će ovaj liječnik  o čijem su radu  upućeni samo pozitivni komentari na portalu najdoktor.com i njegov tim uspjeti održati pokretljivost građana Slatine na zadovoljavajućoj razini. Iskrene čestitke jubilarcima i što više zdravlja pacijentima. (www.icv.hr, vj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content