ŠKOLSKI MEDNI DAN Prvašićima diljem VPŽ podijeljeno više od 900 staklenki meda

Diljem Virovitičko-podravske županije, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, Hrvatskom poljoprivrednom agencijom i Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, u petak se obilježavao “školski medni dan”, a povodom Dana sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara. Ukupno 552 učenika prvih razreda na području VPŽ, kojima je osnivač Županija, dobili su paketiće s Medom hrvatskih pčelinjaka u nacionalnoj staklenci, volumena 370 mL, edukativnom slikovnicom i letkom. Sa školama kojima je osnivan Grad Virovitica, Katoličkom OŠ, na području VPŽ, podijeljeno je više od 900 staklenki meda.

Tijekom “školskog mednog dana”, škole su na području Županije, a u suradnji s pčelarskim udrugama organizirale edukativna događanja, kako si se učenici pobliže upoznali s važnošću pčelarstva za sveukupnu poljoprivredu, ali i zdravim karakteristikama meda kao važnog prehrambenog proizvoda.

IMG 5989 Custom
foto: K. Toplak

Tim povodom, pročelnica Upravnog odjela z prosvjetu, kulturu i sport Virovitičko-podravske županije, Vesna Šerepac, podijelila je 12 teglica meda, prvašićima Osnovne škole Ivan Goran Kovačić u Gornjem Bazju, školi koja će iduće godine obilježiti 155 godina školstva na ovom području.

– Ciljevi Programa školskog mednog dana su promocije hrvatskih pčelinjaka, povećanje unosa meda u prehrani djece, podizanje razine znanja o važnosti zdrave prehrane i nutritivnim vrijednostima meda, kao i educiranje učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost. Na tome se posebno zahvaljujemo nadležnom ministarstvu i ministru Tomislavu Tolušiću koji su pokrenuli ovu akciju – kazala je tom prigodom Vesna Šerepac.

IMG 5943 Custom
foto: K. Toplak

O samoj akciji Ministarstva poljoprivrede govorio je ravnatelj naveden škole Saša Topić, dok je o pčelarstvu i medu, djeci održao predavanje, pčelar Željko Slavić iz Virovitice. On je jedan od trinaestorice medara s područja Virovitičko-podravske županije čiji med se podijeli učenicima prvih razreda na ovom području (Anto Ilić, Dubravko Balint, Tomislav Lelek, Jasna Grdić, Tihomir Komar, „APIS“ vlasnika Davora Vrbosa, Mirko Kostelac, Tihomir Mirović, Zlatko i Anica Pemper, Željko Slavić, Radoslav Vuković i Dejan Božić).

IMG 6039 Custom
foto: K. Toplak

Školski medni dan jedna je od mjera iz Programa školskog mednog dana i promocije hrvatskih pčelinjaka, kojeg je donijela Vlada RH na sjednici održanoj 24. listopada 2018. godine, a provode ga Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna agencija i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju koja je provela Javni poziv za sudjelovanje u ovoj mjeri. Prijavljene su 843 osnovne škole i 36.307 učenika prvih razreda, a med su isporučila 190 pčelara koje su škole odabrale.

(www.vpz.hr)

[g-gallery gid=”495429″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content