FOTO Školski pjevački zbor i “Mali slavuji” uz pratnju Sare Vranić uljepšali Božićni koncert u “Nazorima”

U Osnovnoj školi Vladimir Nazor Virovitica održan je u ponedjeljak Božićni koncert na kojem je sudjelovao Školski pjevački zbor i zbor nižih razreda “Mali slavuji” uz klavirsku pratnju učenice osmog razreda Sare Vranić.

Koncert je pripremila i zborom ravnala nastavnica glazbene kulture Katarina Margetić koja je za ovaj koncert pripremila izbor adventskih i božićnih pjesama iz starog glazbenog zbornika Citharu octochordu (Citaru oktohordu) koja je prvi put tiskana 1701. godine u Beču u Austriji.

DSC 0050 Custom
foto: OŠ Vladimir Nazor Virovitica

Cithara octochorda sastoji se od osam dijelova, a njezina tri izdanja 1701. u Beču, 1723. ponovno u Beču te 1757. u Zagrebu, u svega pedesetak godina, svjedoče kako je tražena i vrijedna ova zbirka bila u svoje vrijeme. Aktivno se koristila sve do početka 19. stoljeća te tako utjecala na daljnji razvoj hrvatske glazbene baštine.

Uz pjesme iz zbornika, solistice i solisti školskog zbora, otpjevali su i nekoliko virovitičkih napjeva iz 19. stoljeća te su svojim glasovima unijeli radost u srca mnogobrojne publike. U Europskoj godini kulturne baštine promicanje hrvatske kulturne baštine, hrvatskih božićnih pjesama i običaja obaveza je i čast, a to su na najbolji način prikazali daroviti i raspjevani učenici.

(www.icv.hr, kđ)

[g-gallery gid=”498228″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content