HEROJI Planinar doživio srčani zastoj u šumi, HGSS-ovci i liječnici reanimirali ga u posljednji tren

Tijekom osiguranja planinarskog pohoda koji se održavao u okviru obilježavanja Međunarodnog dana planina u Parku prirode Papuk, dežurni spašavatelji HGSS Stanice Orahovica jučer (nedjelja) su spasili planinara koji je tijekom šetnje na Papuku doživio srčani zastoj.

U trenutku kada mu je pozlilo, planinaru su u pomoć priskočili medicinski tehničar i pripadnici HGSS Stanica Osijek, Vinkovci i Požega koji su se nalazili na stazi na području Tromeđe te liječnice planinarke. U zajedničkom nastojanju da se nesretnog planinara održi na životu, dvadesetak minuta su provodili reanimaciju masažom srca i umjetnim disanjem, dok nije stigla služba s vanjskim defibrilatorom.

DOBRO UVJEŽBANA SLUŽBA

Po dolasku spašavatelja HGSS Stanice Orahovica reanimacija se nastavlja uz pomoć AED-a (automatskog vanjskog defibrilatora) te se planinaru ubrzo uspostavlja srčani ritam i počinje samostalno disati. Nakon što su planinara na nosilima prenijeli do vozila HGSS-a, u koordinaciji s nadzornicima Parka prirode Papuk, planinar se transportira i ubrzo predaje Hitnoj medicinskoj pomoći.

tn large 1544428790 20181209 122932 1 Custom
foto: gss.hr

Tečaj pružanja prve pomoći u neurbanim i teško pristupačnim područjima HGSS-a, prvi je tečaj kojeg prolaze svi pripadnici nakon pristupanja službi, a sastavni dio te obuke je i rukovanje AED-om koje se pokazalo presudnim u jučerašnjoj akciji spašavanja.

Kontinuiranim obukama, vježbama i praćenjem noviteta u području medicinskog zbrnjavanja na teško pristupačnim mjestima, razina znanja koju posjeduju članovi HGSS-a je na visokom nivou čemu je dokaz i ova uspješna akcija. Brzom reakcijom spašavatelja i planinara zatečenih na mjestu događaja jučerašnji dan s ponosom možemo pamtiti po još jednom spašenom životu.

OPORAVAK U BOLNICI

Spomenimo i činjenicu da su prvu uspješnu reanimaciju AED-om u Hrvatskoj proveli upravo članovi HGSS-a, u veljači 2011. godine na Sljemenu.

Uz stalni porast broja akcija apašavanja, HGSS ulaže izuzetno puno vremena u preventivno djelovanje među kojim su i dežurstva na raznim planinarskim pohodima, utrkama i općenito masovnijim okupljanjima u prirodi, kako bi spašavatelji u slučaju potrebe, što prije priskočili u pomoć.

tn large 1544428790 viberimage 1 Custom
foto: gss.hr

Tijekom jučerašnjeg popodneva dobili smo informaciju da je planinar stabilan i nalazi se na pretragama u Kliničkom bolničkom centru Osijek. Ovim putem mu želimo uspješan oporavak i povratak planinarenju.

Uz nositelja osiguranja – HGSS Stanicu Orahovica, u akciji spašavanja sudjelovali su članovi HGSS Stanica Požega, Osijek i Vinkovci, zaposlenici PP Papuk, planinarski vodiči i planinari slavonskih planinarskih društava. (gss.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content