Hrvatska kulinarska reprezentacija vratila se sa Svjetskog kupa: Sandra Jadek i Dražen Šafar ponos Virovitičko-podravske županije

Slavonci su bili perjanica ovogodišnjeg Svjetskog kulinarskog prvenstva u Luksemburgu. Bili su dika svoje prelijepe domovine Hrvatske među najvećim svjetskim majstorima kuhinje. Pod nebo kulena, slanine i bećarca stigle su po tri svjetske medalje i diplome. Hrvatsku i Slavoniju predstavljali su majstori kulinarske umjetnosti, Ivan Đukić iz Osijeka, Dražen Šafar iz Orahovice i Marijan Bošnjak iz Vinkovaca, a u slasticama Sandra Jadek iz Slatine. Na kraju veličanstven uspjeh i kapa do poda sjajnim Slavoncima. Prednjačio je vrhunski umjetnik curvinga Ivan Đukić iz Osijeka koji je osvojio dva svjetska srebra, Sandra Jadek u slasticama i Ana-Marija Stanković u kulinarskoj umjetnosti osvojile su broncu dok su Šafar i Bošnjak osvojili diplome, što znači plasman među top 5 majstora kulinarske umjetnosti u svijetu.

 

sandra i drazen 7 1

Slavonska kraljica slastica Sandra Jadek i na svjetskoj je pozornici potvrdila svoju kvalitetu i umijeće. U svoju Slatinu vratila se sa svjetskom broncom oko vrata:

– Ma još uvijek nisam potpuno svjesna što sam napravila. Kada su prozvali moje ime na proglašenju nisam mogla vjerovati. Ovo je kruna moje dosadašnje karijere i nešto što ću pamtiti cijeli život. Moje kategorija je bila pastry art, odnosno priprema petit fours kolača i restoranskog deserta. Priprema je trajala punih pet dana, radila sam ukupno osam vrsta kolača po četiri za petit fours i restoranski desert. Ponajviše sam se bazirala na okus, dakle ne puno na vanjski izgled i mislim da mi je to donijelo najviše bodova. Kada smo došli na proglašenje, moja daska na kojoj je sve bilo prezentirano je bila prazna, ništa mi nije bilo jasno, a onda su mi rekli ”very nice, excellent”, dakle sve su pojeli što je bilo izloženo. Teko je ovo sve opisati riječima, srce mi je puno, presretna sam kada uzmem u obzir kakve su naše mogućnosti u odnosu na sve ostale. Ja iz male Hrvatske dođem prvi puta i osvojim broncu, jednostavno neopisivo – rekla je presretna Sandra.

sandra i drazen 1

sandra i drazen 2 1

Orahovčanin Dražen Šafar i Vinkovčanka Marijan Bošnjak okitili su se svjetskim diplomama, ušavši među 5 najboljih u svijetu:

– Moj dio natjecanja bila kulinarska umjetnost, izrada skulpture od voća i povrća s temom ”Bajkovita priča”. U glavi sam imao drugačiju zamisao izrade, no dolaskom u Luksemburg sam morao sve promijeniti i ispalo je odlično. Koristio sam butternut tikve, dinje, lubenice, ciklu, korabu i niz drugog voća i povrća. Priprema je trajala tri dana. Sudjelovalo je preko 60 najboljih svjetskih curving majstora i biti ovdje i odmjeriti snage s njima je ogroman uspjeh, a još k tome ući među najbolje je neprocjenjivo. Prvi sam puta na Svjetskom prvenstvu i oduševljen sam sa svima, dobio sam ogroman motiv za nastavak bavljenja ovim poslom i kulinarstvom općenito. Treba svakako reći da svi ostali natjecatelji dolaze iz škole curvinga, a mi Hrvati smo svi samouci s iznimno skromnim uvjetima. Moram se od srca zahvaliti svim sponzorima koji su pomogli nama iz Udruge kuhara grada Orahovice da uopće odemo na svjetsku smotru, a to su: Virovitičko-podravska županija, Park prirode Papuk, TZ VPŽ, Grad Slatina, Građevinski obrt Bilić Slatina, Klesarski obrt Plehan Slatina, Ožujsko pivo, Brit Orahovica, Radlovac, PP Orahovica, Općine Čačinci i Općina Velika, Fructus Orahovica, Tizona Orahovica, Grafiti Becker Virovitica, Puratos konding i POK Virovitica, naravno tu su i naši mediji ICV i Glas Slavonije koji su nas pratili, hvala vam dobri ljudi – rekao je Šafar.

sandra i drazen 6

sandra i drazen 4

Sandra i Dražen još su pokazali kako Virovitičko-podravska županija ima velike svjetske kulinarske majstore, kapa do poda majstori, vi ste ponos svoga kraja, ma može se reći sada već zaštitni znak ovog podneblja. (www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content