Izaslanstvo Virovitičko-podravske županije posjetilo Istarsku županiju

Izaslanstvo Virovitičko-podravske županije koje je predvodio župan Igor Andrović, u radnom je posjetu obišlo Istarsku županiju. Župan Andrović se sastao sa županom Valterom Flegom, a u sklopu jednodnevne posjete, obišli su Mljekaru Latus u Žminju, upoznali se s dobrim primjerima prakse Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o. sa sjedištem u Pazinu, te siranu Agrolagune.

Mljekara Latus d.o.o. mala je obiteljska tvrtka smještena u samom srcu Istre, okružena pašnjacima. Unatrag desetak godina i mlijeko kooperanata iz cijele Istre, prerađuje u visokokvalitetne proizvode. S uvjerenjem da se mliječni proizvodi proizvode isključivo od mlijeka, desetak vrijednih ruku svakodnevno preradi do 10.000 litara mlijeka. Kooperanti od kojih se mlijeko otkupljuje vrijedni su istarski stočari.

Foto: Facebook

Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o je prije 15 godina osnovana s povezivanja javnog i privatnog sektora te za pripremu i provedbu projekata u ruralnom prostoru. AZZRRI je prva agencija te vrste u Hrvatskoj sa specifičnim zadatkom koordiniranja proizvodnih aktivnosti u ruralnim području ovog kraja. Osnivač Agencije je Istarska Županija koja je imatelj poslovnog udjela u omjeru od 100%. Agencija trenutno zapošljava 31-og stalnog djelatnika, a povremeno za potrebe sezonskih poslova kao što su strojna sadnja, poslovi oko prerade ulja i prodaje na sajmovima zapošljava djelatnike na određeno vrijeme. U svom posjedu ima i laboratorij.

Agrolaguna je kompanija čije se poslovanje odvija u više proizvodnih cjelina: vinogradarstvu, maslinarstvu i stočarstvu na 1200 ha obrađenih površina. Njeno se poslovanje odvija u više proizvodnih cjelina, a svi njezini proizvodi su regionalno izuzetno poznati brendovi. Na nedavno održanom natjecanju World cheese awards u norveškom Bergenu, Agrolaguna je osvojila čak šest nagrada na ovom prestižnom natjecanju koje tri desetljeća okuplja proizvođače sira, a mogli su se kušati sirevi s čak šest kontinenata.

ehkilimh
Foto: Facebook

Cilj posjete izaslanstva Virovitičko-podravske županije je bio upoznati se s dobrim primjerima Istarske županije, posebno vezanim za mljekarstvo. Naime, u Virovitici će se sredstvima Ministarstva poljoprivrede graditi „Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu“. Bit će to potporna znanstveno-istraživačka institucija koja će razvijate nove metode proizvodnje i kvalitetnije proizvode visoke dodane vrijednosti koji bi mogli konkurirati u sektoru mljekarstva. Centar će omogućiti objedinjavanje proizvođača mlijeka, posebno malih i srednjih poduzetnika s područja Virovitičko-podravske županije kao i šireg područja Slavonije, Baranje i Srijema. Centar će proizvođačima mlijeka pružiti mogućnost proizvodnje mliječnih proizvoda u tehničko-tehnološkom proizvodnom pogonu čija će se izgradnja financirati odobrenim bespovratnim sredstvima. Inače, ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, ukupno 36.000.000,00 kuna, na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Vinkovcima, potpisali su potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i virovitičko-podravski župan Igor Andrović. (www.vpz.hr, agrolaguna.hr, azzrri.hr, istra-istria.hr)

keden6uq
Foto: Facebook

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content