KREATIVA JAČA OD KIŠE Na Božićnom sajmu prolaznici uživali u kuhanom vinu, Mikeškoj pašteti i rukotvorinama

Da su domišljatost i upornost jači i od kiše i hladnoće pokazale su danas (subota) udruge i škole te brojni kreativci, koji su unatoč lošem vremenu odlučili njegovati blagdanski duh i predstaviti se Virovitičanima na tradicionalnom Božićnom sajmu, ispred gradskog sata.

Sajam su organizirali Kreativna udruga “Unikat” u suradnji s Gradom Virovitica, Turističkom zajednicom grada Virovitice i tvrtkom Flora VTC u okviru manifestacije “Prosinac u gradu”, a tradicionalno je okupio škole, obrtnike i udruge.

sajam

ZA SVAKOGA PONEŠTO

Tako su posjetitelji mogli kupiti unikatne ukrase, popiti kuhano vino i kušati Mikešku paštetu, osladiti se medom i medenjacima, a kući ponijeti domaće bučino ulje i sok od aronije te sitne kolačiće, da razvesele ukućane.

– Unatoč lošem vremenu i kiši koja nas je umalo omela, sajam smo ipak održali. Zadovoljna sam što su nam se i ove godine odazvali naši izlagači. Ima domaćih kolačića, meda, aronije, skupljamo donacije za Sklonište za životinje, to je nastavak akcije koju smo započeli prije par tjedana i drago mi je da smo na ovaj način obilježili blagdansko vrijeme – istaknula je Jasna Baranjec Keserica, u ime organizatora, Kreativne udruge “Unikat”.

sajam8

Udruga se predstavila biranim nakitom, božićnim ukrasima i rukotvorninama domaće izrade po kojima su već godinama poznati u Virovitici, ali i šire.

Zadovoljna je i Vlasta Honjek-Golinac, zamjenica gradonačelnika, koja ističe kako joj je drago da su svi izlagači odlučili nastaviti tradiciju i predstaviti se svojim radovima, proizvodima i uslugama, unatoč lošem vremenu.

sajam5

– Sajam se održava svake godine, a i ove je ispunio svoju svrhu, omogućio je našim kreativcima, srednjim školama i drugim izlagačima predstaviti se. Sajam se održava vani pa uvijek ovisimo o vremenu, no tko god je mogao, danas je došao. Od najavljenih sudionika otkazao je jedino Dječji vrtić Cvrčak jer zaista nisu mogli imati radionicu na otvorenom – istaknula je V. Honjek-Golinac.

Na Božićnom sajmu ove godine sudjelovala je Udruga “Unikat” Virovitica, Strukovna škola Virovitica, OPG Davora Špoljarića, Les Atres obrt iz Koprivnice, Sklonište za životinje Virovitica… Posjetitelji su dobrovoljnim prilogom mogli pomoći radu Udruge za Down sindrom Virovitičko-podravske županije, koja se predstavila zanimljivim rukotvorinama i domaćim delicijama. Posebnu radionicu održali su u svojim prostorijama, u suradnji s Kreativnom udrugom “Unikat”.

sajam24

IZ BAKINE KUHARICE

Na sajmu je sudjelovala i Strukovna škola Virovitica, koja je već po običaju, za građane ponudila nešto zanimljivo, a po uzoru na tajne domaćica iz prošlih vremena.  – Ove godine imamo dva štanda. Učenici su pripremili posebne delicije – ražnjić u tijestu, koji čine mali čvarak, domaća kobasica, paprika i krastavac. Pripremili smo i Mikešku paštetu, obilno začinjenu koprom te, naravno, domaću sarmu. Kuhano vino je toplo i začinjeno.

Za ljubitelje slastica pripremili smo domaće kolačiće raznih vrsta, od kiflica s kokosom, šapa, breskvica i dikinog oka pa sve do medenjaka – sa smješkom kaže prof. Ljubica Mihaljević, dodavši da u stari mikeški recept za medenjake, uz strogo domaći med, brašno, jaja i mast obavezno ide i  – puno ljubavi.

sajam18

Strukovna škola predstavila se i radovima iz svoje Eko škole. Učenici su iskoristili stare plakate, papir, kuglice, drvo i drugi materijal kako bi stvorili nove proizvode – nove kuglice, unikatne čestitke, jaslice.

– Učenici su jako zainteresirani za izradu predmeta od recikliranih materijala i sve što kod kuće pronađu, donesu u školu, kako bismo taj predmet iskoristili. Svaku ovakvu unikatno izrađenu čestitku škola pošalje nekome za Božić, a svaki predmet izrađen na radionici dobije novu svrhu – ističe profesorica matematike Ana Borbaš Bajivić. (www.icv.hr, mlo)

[g-gallery gid=”495622″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content