KVALITETNO UPRAVLJANJE ZELENILOM Virovitičanima predstavljen plan održavanja platana pored crkve sv. Roka te Zeleni katastar grada

Nastojanja Grada Virovitice da obnovi urbanu infrastrukturu očituju se u nizu aktivnosti koje se provode u gradu. Jedna od vodilja za obnovu urbane infrastrukture je i ulaganje u održavanje postojećih te podizanje novih elemenata zelene infrastrukture koji će gradu dati prepoznatljiv izgled. Aktivnost koja je u tom pogledu u planu je orezivanje platana pored crkve sv. Roka.

Tim povodom, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica održana je javna tribina na kojoj je građanima predstavljen plan održavanja platana te Zeleni katastar grada koji je izrađen prije nešto više od mjesec dana upravo s ciljem da se omogući kvalitetno upravljanje zelenilom. Tribini su nazočili i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin sa svojim zamjenicima, Damirom Marenićem i Vlastom Honjek – Golinac, gradski pročelnici te gvardijan Župe sv. Roka, fra Rozo Brkić.

IMG 20181218 181435 Medium

Uoči početka tribine pod nazivom “Upravljanje urbanim zelenilom u gradu Virovitici”, nazočne je u ime organizatora pozdravila zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek – Golinac koja je istaknula kako je projekt orezivanja platana pored crkve sv. Roka podržao i Konzervatorski odjel Ministarstva kulture.

– U priopćenju Konzervatorskog odjela stoji kako prekomjerno narasla krošnja zatvara pogled na najvažniji spomenički kompleks u gradu, Franjevački samostan s crkvom sv. Roka te ga izravno ugrožava jer za vrijeme padalina baca vlagu na tek obnovljena pročelja, a lišće zatrpava oluke i otežava odvodnju padalinskih voda – rekla je Vlasta Honjek – Golinac u osvrtu na očitovanje konzervatora dodavši kako je zaključak da se navedeni problemi mogu riješiti stručnim orezivanjem te da trajnije rješenje može biti samo dobro promišljena i detaljno projektirana rekonstrukcija gradskog zelenila na toj lokaciji.

IMG 20181218 181627 Medium

Inače, orezivanje platana planira se sljedeće godine, a o planu upravljanja govorio je Fran Poštenjak, stručnjak za arborikulturu, urbano šumarstvo i šumarstvo.

– Uz orezivanje platana i smanjenje rizika u prostoru, u planu su i edukativne te informativne aktivnosti kako bi se potaknulo građane da se uključe u projekte inventarizacije i zaštite starih stabala – rekao je, između ostalog, Fran Poštenjak.

Nakon izlaganja plana održavanja platana, ravnatelj Zavoda za informatiku iz Osijeka Dražen Tomić predstavio je Zeleni katastar grada Virovitice koji je trenutno u početnoj fazi te je u bazu uključeno oko 2.700 objekata.

IMG 3160
Foto: M. Bašić

– Radi se prvenstveno o stablima i grmovima koji čine pravu zelenu infrastrukturu, ali i o ostalim komunalnim objektima koji se nalaze u okviru zelenih površina, kao što su klupe, koševi za smeće i rasvjetna tijela. Cilj je da se sustavno mogu planirati sve aktivnosti u prostoru koje su vezane uz održavanje zelenih površina i objekata – rekao je Dražen Tomić dodavši da građani Zelenom katastru mogu pristupiti putem poveznice Zeleni katastar Grada Virovitice.

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin istaknuo je da je Zeleni katastar izrađen kako bi građani mogli pratiti zahvate na pojedinim stablima, o čemu odlučuje struka, a potom se osvrnuo i na plan održavanja platana.

– Došlo je vrijeme da se izvrši orezivanje platana koje se nalaze u blizini našeg najvrjednijeg sakralnog objekta kako bi one i dalje funkcionirale u prostoru. Odluku o tome ne donosi politika i upravno stoga smo danas pozvali eminentne stručnjake kako bi objasnili što se takvim zahvatima dobiva te kako se na taj način održava dugovječnost stabala – istaknuo je gradonačelnik Kirin. (virovitica.hr, foto: M. Lukačić)

[g-gallery gid=”498440″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content