M. RONČEVIĆ: “Općine više ne mogu podnijeti šutnju Komrada, tražimo sazivanje hitne skupštine”

Mirko Rončević, načelnik općine Čađavica, općine koja nakon Grada Slatine ima najveći broj udjela u Trgovačkom društvu Komrad d.o.o. Slatina, održao je konferenciju za novinare na kojoj je glavna tema bila dosadašnji rad ovog trgovačkog društva.

Konferencija je održana u prostorijama Općine Čađavica na koju su bili pozvani svi načelnici općina koje su dionici Trgovačkog društva Komrad d.o.o. Slatina: Nove Bukovice, Mikleuša, Podravske Moslavine, Sopja i Voćina.

POTVRĐENE SUMNJE

Na konferenciju su se, uz domaćina, odazvali načelnik općine Voćin Predrag Filić i načelnik općine Sopje Berislav Androš. Načelnici općine Mikleuš i Podravska Moslavina ispričali su se zbog drugih obaveza.

– Razlog ove konferencije je problematika u radu spomenutog društva koje pokriva i sve bivše općine Podravska Slatina i općinu Podravska Moslavina. Još prošle godine bili smo  protiv odluke većinskog vlasnika Skupštine Komrada, tj. Grada Slatine i gradonačelnika Denisa Ostrošića, a koji je smijenio dotadašneg direktora Mirana Janečića i imenovao novog direktora Matu Miličića. S obzirom na to da nismo znali dovoljno o referencama Mate Miličića, bili smo skeptični hoće li ta osoba moći preuzeti sve odgovornosti koje nosi direktorsko mjesto u komunalnom poduzeću, a koje gospodari vodom i odvodnjom na području bivše općine Podravska Slatina i u susjednoj općini Podravska Moslavina – istaknuo je načelnik Mirko Rončević koji ističe kako je prošlo više od godinu dana od navedene smjene, a da su se u tom periodu njihove sumnje pokazale opravdanima.

OPĆINE NA ČEKANJU

– Iako smo suvlasnici u ovom poduzeću, nismo imali prilike niti jednom sudjelovati sastanku oko planova radova nastavka izgradnje kanalizacije, vodovoda i drugih radova. Bliži se kraj  2018. godine, a mi ni danas ne znamo što je plan Komrada za 2019. godinu. Svaki od nas u svojim općinama ima plan o investicijama koje će provesti, no nismo upoznati s Komradovim planovima investicija, kako bismo usuglasili stavove.

IMG 0738 Custom

Što se tiče moje općine, problem je taj što smo mi 2011. godine počeli s izgradnjom kanalizacijskog sustava u naselju Čađavica te smo sklopili okvirni sporazum da se svake godine nešto odradi na toj kanalizacijskoj mreži. Mi smo u kanalizacijsku mrežu u Čađavici do sada uložili oko 3 milijuna kuna, a još ne znamo hoće li i kada će Komrad početi s postavljenjem pročistača otpadnih voda. Sva otpadna voda iz grada Slatine prolazi kroz općinu Čađavica – istaknuo je načelnik M. Rončević, dodavši da već dugo vremena upozorava odgovorne na taj problem, pri čemu se pozvao i na dokumentaciju koja to potvrđuje.

Općine se trenutno nalaze u neizvjesnoj situaciji, upozorava načelnik koji ističe kako su općine s jedne strane dobile bezrezervnu podršku Hrvatskih voda da nastave započete radove, za što dokumentaciju treba pripremiti Komrad, no da do danas ne znaju što je Komrad zaista pripremio, a što još stoji samo na papiru.

– Nas ne zovu na razgovore i usuglašavanje stavova, a ispast će da se slažemo sa situacijom u Komradu, ako šutimo. Zato smo pozvali medije da ukažemo na problem, da istaknemo kako od strane većinskog vlasnika Grada Slatine nismo dobili nikakvu inicijativu da naše probleme rješavamo – poručio je načelnik M. Rončević. Objasnio je kako je Općina do sada dobila samo jedan poziv i to za skupštinu koja je trebala biti održana 16. listopada ove godine, ali je u zadnji tren, pred održavanje, odgođena.

POSLUJE S MINUSOM

– Po materijalima koje smo dobili za tu skupštinu izvidno je kako je Komrad u minusu za oko 1,4 milijuna kuna. Na Dnevnom redu skupštine koja, naglašavam, nije održana bilo je uvršteno da taj minus poslovanja pokrijemo iz temeljnog kapitala svakog od dionika, odnosno suvlasnika. Tim potezom općina Čađavica izgubila bi više od 520 000 kuna  nominalne vrijednosti udjela u Komradu.

U materijalima nismo dobili obrazloženje gdje je i kako nastao taj minus. Moram reći i to da je meni na adresu Općine u utorak stigla kuverta od strane Komrada i ponadao sam se kako me direktor Miličić zove na skupštinu ili nekakav sastanak i dogovor. No, umjesto toga, došao je zahtjev za povećanjem cijena vodnih usluga, dakle bez ikakvog dogovora s nama, ostalim dionicima tvrtke Komrad – rekao je M. Rončević, pitajući se kako će izaći pred oči mještanima, zajedno s drugim načelnicima i objasniti razloge zbog kojih se povisuje cijena vodnih usluga.

IMG 0729 Custom

-Sve ovo dovelo je do toga da mi više ne možemo tolerirati nesnalaženje novog direktora Mate Miličića te javno pozivam njega, ali i većinskog vlasnika Grad Slatinu i gradonačelnika Denisa Ostrošića na sazivanje hitne skupštine s ciljem rješavanja nastalih problema – apelirao je načelnik općine Čađavica.

S apelom su se složili i načelnik općine Sopje Berislav Androš, kao i načelnik općine Voćin Predrag Filić, rekavši da i njih muče isti, ako ne i veći problemi.

(www.icv.hr, adf, Foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content