Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se 10. prosinca

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se svake godine 10. prosinca. Tog nadnevka 1948. godine Opća skupština Ujedinjenih naroda potpisala je Opću deklaraciju o ljudskim pravima, dokument kojim se već sedamdeset godina promiču jednakost, pravda i ljudsko dostojanstvo.

Kako navodi UN-ov dokument (ujedno najprevođeniji dokument na svijetu, preveden na više od 500 jezika), svako ljudsko biće rođenjem dobiva inherentna prava. Ona ne ovise o rasi, boji, spolu, religijskim uvjerenjima, seksualnoj orijentaciji, jeziku, političkim i drugim stavovima, nacionalnom ili društvenom podrijetlu, imovinskom stanju ili rođenju. Univerzalne vrijednosti i zajednički standard uspješnosti zajednički su svim narodima. Upravo to su temelji ravnopravnoga dostojanstva, jednakosti i vrijednosti svake osobe. Prvi članak Deklaracije jasno navodi: „Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i sviješću te trebaju jedna prema drugima postupati u duhu bratstva.

“Odluke Deklaracije poštuje i četrnaesti članak Ustava Republike Hrvatske koji jasno nalaže poštivanje ljudskih prava: „Svatko u Republici Hrvatskoj ima prava i slobode, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama. Svi su pred zakonom jednaki.“ Ljudska prava važna su sastavnica i Europske konvencije o ljudskim pravima iz 1953. godine. Iako se o ljudskim pravima govorilo i davno prije (1215. Magna carta, 1679. Habeas corpus Act, 1776. Virginijska deklaracija, 1789. Deklaracija o pravima čovjeka i građanina, prosvjetiteljske ideje filozofa u 18. stoljeću), tek je 20. stoljeće (poratne godine nakon Drugog svjetskog rata) naglasilo važnost ljudskih sloboda.

Kršenje ljudskih prava jedan je od težih slučajeva povrede ljudskih sloboda. U cilju stvaranja slobodnoga i ravnopravnoga društva, potrebno je štititi svoja, ali i poštovati prava drugih jer svakim gaženjem humanosti, slobode i mira čovječanstvo je u opasnosti. Trebamo postati ambasadori i zagovornici bliskosti, nenasilja i primjenjive tolerancije u društvu.

(SOS Virovitica)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content