MEMORIJALNA UTRKA KOKOČAK-ORAHOVICA Momir, Milan i Branko heroji koji se nikad neće zaboraviti

Čuvanje uspomene na žrtvu hrvatskih branitelja i Domovinski rat, sveta je dužnost svih Hrvata jer time je stvorena slobodna Hrvatska. Potvrđeno je to i u Kokočaku, Gornjoj i Donjoj Pištani, Orahovici i Novoj Jošavi mjestima gdje su prošli sudionici 12. tradicionalne memorijalne utrke ”Kokočak-Orahovica” u čast poginulim hrvatskim braniteljima Momiru krmpotiću, Milanu Puhaniću i Branku Jakliću.

DSC 1211

Ova trojica hrvatskih heroja položili su svoje mlade živote 4. i 5. prosinca 1991. godine u sklopu akcije oslobođenja jednog od prvih područja u RH, pod nazivom ”Papuk 91” koje je 27 obljetnica također obilježena u sklopu memorijala. Memorijal je održan u organizaciji UHBL PTSP VPŽ, a pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja te Grada Orahovice. Uz roditelje i rodbinu poginulih branitelja, svečanom programu na startu utrke ispred spomen obilježja Momiru i Milanu u Kokočaku, nazočili su pomoćnik ministra hrvatskih branitelja generala Tome Medveda, Nenad Križić, zamjenik župana VPŽ Darko Žužak, gradonačelnica Orahovice i saborska zastupnica Ana-Marija Petin, izaslanstvo grada Našica, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata VPŽ na čelu s predsjednikom HVIDR-e VPŽ Matom Bubašem te Osječko baranje županije predvođeni Udrugom veterana vojne policije.

DSC 1079

Nazočne je na početku pozdravila gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin.
-Žao mi je što je naša Hrvatska morala biti stvorena na krvlju naših hrvatskih vitezova, ali upravo zbog toga imamo veliku odgovornost da barem na ovaj način pridonesemo da se žrtva naših branitelja nikada ne zaboravi i da naši mladi nikada ne zaborave na čemu počiva hrvatska Domovina – rekla je Petin.

Nazočnima se potom obratio zamjenik župana VPŽ Darko Žužak.
-Zahvaljujem se organizatoru koji svake godine priređuje ovaj Memorijal kako se žrtva Momira, Milana i Branka nikada ne bi zaboravila. VPŽ je mala velike gubitke u Domovinskom ratu, ponosni smo na svaku svoju žrtvu i stoga smo naravno kao Županija podrška i potpora svakoj ovakvoj obljetnici kao i radu svih županijskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Hvala sudionicima koji su došli u velikom broju i to je dokaz da zajedno možemo učiniti puno da uspomena na Domovinski rat nikada ne izblijedi- rekao je Žužak.

DSC 1045

Znak za start utrke dao je pomoćnim ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić.
-U Domovinskom ratu su poginuli oni najbolji među najboljim hrvatskim braniteljima. Stoga hvala vama sudionicima, hvala organizatorima, jednoj ekipi koja radi strašan kontinuitet i koji su kao udruga partner Ministarstvu hrvatskih branitelja, a koje i kao današnji pokrovitelj, ali i niza drugih aktivnosti vezanih uz Domovinski rat, je ustrajna i vjerna potpora. Osim slogana ”da ne zaboravimo” nemojmo dozvoliti da ne prenesemo istinu o izvršenoj agresiji na RH, o zločinima, ali i o pobjedi na koju moramo biti ponosni. Poštovani hrvatski branitelji, kada nas nema, ako da nam je netko uzeo zasluženo mjesto. Zatamnimo taštine, budimo uvijek skupa. Neka ovaj memorijal započne, a svima koji su dali život za slobodnu Hrvatsku neka je pokoj vječni – rekao je Križić.

DSC 1046

Trkači, hodači i biciklisti prošli su 12 km od Kokočaka do Orahovice, putem se zaustavili kod spomen obilježja Branku Jakliću na mjestu njegove pogibije u Gornjoj Pištani odajući počast, a cilj je bio u središtu Orahovice kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima. Završna svečanost održana je u mjesnom i vatrogasnom domu Nova Jošava gdje je svim sudionicima obratio predsjednik UHBL PTSP VPŽ Miroslav Milovuković.

DSC 1221

-Od srca hvala svim sudionicima, njih preko 100 došlo je iz cijele Slavonije od Iloka do Virovitice te iz Zaboga i Zagreba. Momir, Milan i Branko naši su heroji i heroji Domovinskog rata za čiju žrtvu je ovo najmanje što možemo učiniti i zahvaliti im se. Dok nas ima, dok smo tu, održavat ćemo ovaj memorijal jer hrvatski branitelji žive zauvijek – rekao je Milovuković. U sklopu završne svečanosti tradicionalno su svoje uratke predstavili učenici OŠ IBM Orahovica, ovog puta to su bili petašica Lara Petin, sedmaši Nicole Zdjelarević i Marko Vrekić te osmašica Roberta Nikolić. (www.icv.hr, vg; foto: V. Grgurić)

[g-gallery gid=”493941″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content