Ministar financija Zdravko Marić: Iznos naknade za novorođenče podiže se na 10 tisuća kuna

Ministar financija Zdravko Marić predstavio je u nedjelju u Dnevniku Hrvatske televizije novu Vladinu “demografsku mjeru” vezanu uz Pravilnik o porezu na dohodak, kojim se neoporezivi iznos naknade za novorođenče podiže na 10 tisuća kuna.

– Mjera je stanoviti doprinos Vlade RH demografskoj obnovi – istaknuo je ministar Marić, te dodao:

– Zaposlenici koja rodi, njen poslodavac ima mogućnost i pravo, isplatiti nagradu za novorođenče. Neoporezivi iznos su 3.362 kune. No mi taj iznos, s ovim novim Pravilnikom, dižemo za tri puta i iznosi 10.000 kuna – najavio je ministar financija u razgovoru za HTV.

Pravilnik će biti objavljen u srijedu, 2. siječnja 2019., stupa na snagu u četvrtak, 3. siječnja, a primjenjiv je od nedjelje, 30. prosinca. Osvrnuvši se na godinu koja je na izmaku ministar financija Marić rekao je kako je zadovoljan nastavkom trenda smanjivanja javnog duga, koji je u tri godine smanjen za 10 postotnih bodova. Očekuje da će ove godine ukupne kamate pasti ispod 9 milijardi kuna. Primjerice, podsjetio je, u 2015. godini bile su 12 milijardi kuna.

– Od 2015. smanjili smo troškove kamata za više od četvrtine. Plaćamo niže kamate. Posebno sam zadovoljan onim što smo napravili za autoceste i ceste. Za više od trećinu smanjili smo njihove kamate – više od 400 milijuna kuna – rekao je ministar Marić, istaknuvši da one ostaju u “hrvatskim rukama”.

(www.vecernji.hr, vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content