MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE OPG-ima iz potpomognutih područja 13,3 milijuna kuna, odobreno financiranje i 11 projekata s područja VPŽ

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić potpisao je ugovore o financiranju projekata iz Programa za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina, u ponedjeljak 10. prosinca u Zagrebu.

Početni iznos predviđenih sredstava od 7,5 milijuna kuna zbog velikog je odaziva poljoprivrednih gospodarstava na natječaju, povećan na 13,3 milijuna kuna i obuhvaća financiranje 184 obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Među njima je i njih 11 s područja Virovitičko-podravske županije koji su dobili 823.000 kuna.

Navedenim sredstvima Ministarstvo poljoprivrede pomoći će malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na potpomognutim područjima tradicionalno naseljenim nacionalnim manjinama u njihovu prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, koja će im omogućiti povećanje prihoda i ostanak u ruralnim područjima.

Maksimalni iznos koji može dobiti pojedino obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo je 75.000 kuna, a nakon potpisivanja današnjih ugovora svakom gospodarstvu će ovaj tjedan biti isplaćen cjelokupni iznos potpore ugovorene u okviru njihovih projekata.

e7wpv4xb Custom
foto: facebook

– Važan nam je svaki poljoprivrednik na svakom pedlju ove zemlje. Zato kroz različite programe i načine financiranja iznalazimo načine da pomognemo svima onima koji se bave poljoprivredom i žele ostati u ruralnim područjima. Ovo je jedan od takvih programa gdje se ciljano podupiru mala poljoprivredna gospodarstva na potpomognutim područjima tradicionalno naseljenim nacionalnim manjinama. S obzirom na veliki interes poljoprivrednika na ovom natječaju povećali smo iznos potpore na 13,5 milijuna kuna. Tim će novcem omogućit ćemo kupnju domaćih životinja, poljoprivrednog zemljišta, strojeva i alata te stjecanje stručnih znanja za obavljanje poljoprivredne proizvodnje i prerade – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Prijavu na ovaj Natječaj mogla su podnijeti obiteljska poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednika, ekonomske veličine do 3.999 eura standardnog ekonomskog rezultata. Projektne aktivnosti poljoprivrednika provest će se na područjima jedinica lokalne samouprave koje ulaze u prve četiri skupine prema vrijednosti indeksa razvijenosti i s udjelom više od 5% pripadnika nacionalnih manjina u ukupnom stanovništvu prema Popisu stanovništva iz 2011. godine. Tako će najviše novca biti isplaćeno u najmanje razvijenoj 1. skupini i to 5,3 milijuna kuna, 2. skupini 4 milijuna kuna, 3. skupini 2,6 milijuna kuna, a 4. skupini 1,3 milijuna kuna.

(www.mps.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content