NUTRICIONISTICA ANA SIGETI Za pacijente oboljele od celijakije sama priprema kruh, gustu juhu ili desert

Živjeti zdravo u današnje vrijeme stresa, ubrzanoga načina života, loše prehrane i brze hrane čini se kao nemoguća misija. Mnoštvo namirnica koje se danas mogu kupiti na policama trgovine sadrže konzervanse, alergene, pesticide, hormone, razne zgušnjivače i nepotrebne šećere. Često na deklaraciji o namirnici nije u potpunosti naveden sastav ili je nešto „dobronamjerno“ prešućeno. Sve su to veliki problemi koji priječe put prema zdravom životu. Kako ne bismo odustali od nauma da živimo zdravo ili barem zdravije, tu su nutricionisti koji nam pomažu raznim savjetima, receptima i edukacijama.

PRAVILNA PRIPREMA HRANE
Virovitička bolnica bogatija je za jednu takvu osobu. Ana Sigeti, mag. nutr., porijeklom iz Pakraca, nova je i jedina nutricionistica virovitičke bolnice. Na radno mjesto svako jutro odlazi sa smiješkom znajući da će nekome taj dan pomoći pravilnom prehranom. Osim pravilne nutritivno bogate prehrane, osobito se trudi paziti na osobe koje boluju od bolesti uzrokovanih prehranom kao što je primjerice intolerancija na gluten ili celijakija. Jer, za svaku takvu osobu, krivo pripremljen obrok može značiti niz zdravstvenih komplikacija – od grčeva, probavnih problema, osipa, oslabljenog vida pa sve do neplodnosti, problema s kilogramima, cirkulacijom, kroničnim umorom…

– Važno je znati razliku između intolerancije na gluten (koliko god ona bila izražena) i dijagnosticirane celijakije. Naime, pri intoleranciji na gluten osoba ne smije jesti gluten, ali njezine se crijevne resice ne uništavaju uslijed unosa glutena. Suprotno tome, osobe koje su oboljele od celijakije već imaju ili su imale crijevne resice uništene te svaki sljedeći unos glutena može biti koban za njihovo zdravlje.

panorama ilustracija gluten free Custom

NOVI IZAZOVI U KUHINJI BOLNICE
Zato je potrebno izrazito paziti na prehranu i držati se striktne bezglutenske prehrane, to znači da se treba, više od svega, paziti i na kontaminaciju glutenom – ističe nutricionistica Ana Sigeti. Osobe oboljele od celijakije često su primorane same pripremati obroke jer se ne mogu osloniti na druge da će napraviti obrok koji ne sadrži gluten ili koji nimalo nije kontaminiran glutenom. Kontaminirane mogu biti posude, drvene daske za rezanje, kuhače, lim za pečenje, tavica za palačinke, spužvica za pranje posuđa… Već u kućanstvu potrebno je biti na oprezu, međutim što ako takva osoba dođe u bolnicu? Lijepo je znati da boravak u našoj bolnici ne bi bio nikakav problem, jer je zahvaljujući inicijativi, upornosti i stručnosti ove mlade nutricionistice bolnica uspješno riješila taj izazov.

– U velikoj kuhinji kao što je kuhinja virovitičke bolnice teško je paziti na kontaminaciju glutenom, no kako bi i to bilo izvedivo, nabavljeno je potpuno novo posuđe, nove kuhače i ostali alat koji je potreban za pripremu takve prehrane. Mjesta na kojima se priprema bezglutenska hrana posebno su očišćena i udaljena od mjesta na kojima se priprema druga hrana. Također, pećnica je posebno očišćena i u njoj se ne peče ništa glutenizirano – govori Ana, kojoj je prioritet briga za svakog pacijenta.

Prije Ane virovitička bolnica nije imala nutricionista, već samo dijetetičara. Stoga, kada bi u bolnicu došla osoba koja ima celijakiju ili sličan problem, pazilo bi se na prehranu, ali bi joj se pripremali obroci koji ne sadrže brašno, odnosno prehrana nije bila u potpunosti adekvatna i cjelovita.

– Uspjela sam nabaviti bezglutensko brašno kako bih za pacijente mogla napraviti kruh, gustu juhu, zapršku ili kakav desert. Nabavkom brašna nismo stali, počeli smo nabavljati i različite druge namirnice koje su pogodne za celijakičare- veselo govori Ana. Ističe kako uživa raditi ovaj posao, prije je radila u jednoj poslovnoj tvrtki kao nutricionistica. – Tamo nisam bila zadovoljna, jednostavno se nisam pronašla. Kada sam upisala fakultet, znala sam da želim raditi baš u bolnici. Sretna sam i zahvalna što mi se ta prilika pružila upravo u Virovitici – zaključuje Ana.

Život s celijakijom zahtijeva organiziranost i disciplinu
Život s celijakijom nije nimalo lagan, a kako bi se postigao nutritivni sklad i savršenstvo u organizaciji i čistoći potrebne su godine pravilne edukacije o tom problemu. – Naučila sam ‘moje’ kuharice u bolnici kako se treba postupati s pripremom bezglutenske prehrane i drago mi je što su me spremne poslušati – kroz smiješak priča Ana, dodavši da posao nutricionista u bolnici osim pripreme hrane često zahtijeva i provjeravanje deklaracije određene namirnice i kontaktiranje proizvođača te namirnice.

– Dobijemo li pacijenta koji ne smije jesti bezglutensku prehranu, zbilja se potrudim da toj osobi omogućim najkvalitetniji mogući obrok, snalazim se kako god mogu pa često i izmislim neki recept. Također, pazim da je tako pripremljena hrana prekrivena te da se stavi na vrh kolica koja prevoze hranu do bolesničkih soba, da ne dođe u kontakt s hranom koja sadrži gluten – ističe Ana.

Kruh od sjemenki bez glutena
Sastojci:
 1 jušna žlica psilijum ljuskica
 1 mala žličica soli
 1 dl kokosovog brašna
 1 dl lanenog brašna
 1 dl mljevenih badema
 1 žlica hladno prešanog kokosovog ulja
 1 žlica maslaca
 1 banana
 3 jaja
 1 žličica praška za pecivo
 1 žlica suncokretovih ili bućinih sjemenki

Priprema:
Jednu žlicu psilijuma staviti u jedan decilitar vode da nabubri. Za to vrijeme pomiješati sva brašna sa soli. Jaja razmutiti posebno, zatim ih dodati u brašno te pomiješati sve sastojke. Bananu dobro zgnječiti i pomiješati u smjesu te oblikovati kruh i peći ga 35- 40 minuta na 170-180 stupnjeva. Bućine ili suncokretove sjemenke možete dodati i u kruh, ali posipati i na vrh. (www.icv.hr, lmh)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content