Priredba u povodu Dana osoba s invaliditetom i Dana volontera: Osmijeh ”Jaglaca” otkriva važnost života

Članovi Udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Jaglac Orahovica svečanom su priredbom obilježili Međunarodni dan osoba s invaliditetom i Međunarodni dan volontera. U prepunoj orahovačkoj, višenamjenskoj dvorani nazočnima se prvo obratila predsjednica Jaglaca Đurđa Šimatović iznoseći ciljeve udruge te niz odrađenih aktivnosti.

-Odradili smo niz aktivnosti, no još uvijek je potrebno učiniti ogromne napore u rješavanju brojnih problema kako bi se poštovala prava osoba s invaliditetom, da žive u svojoj sredini kao ravnopravni članovi društva. Potrebna im je prilika da se uključe u vrtiće i škole i dokažu svoju sposobnost kroz rad i privređivanje. Trebaju im pristupne građevine i prijevozi, još uvijek nije donesen zakon koji bi osigurao da svaka osoba s invaliditetom dobije asistenta u skladu s težinom svog invaliditeta. Ovim putem moram se zahvaliti Gradu Orahovici što je ove godine po prvi puta omogućio djeci s teškoćama u razvoju uključivanje u dječji vrtić. Tri puta su povećana sredstva Grada Orahovice za naš rad, a moram također istaknuti kako i naše tvrtke sve više pokazuju interes za poticanje radnih sposobnosti osoba s invaliditetom pa barem i kroz radne aktivnosti. Sve ovo vodi jednim dobrim putem i zato mi ulažemo još veći trud kako bi pružili našim članovima još bolje uvjete i pokušali ih uključiti u ravnopravni život društvene zajednice – rekla je Šimatović.

0512jaglac 2 Medium

U nastavku svečanosti na scenu su doslovno stupili članovi Jaglaca, priredivši nazočnima kazališnu predstavu. Riječ je o predstavi pod nazivom ”Jaglac supertalent” redateljice, volonterke Nives Brusač u kojoj su glavni glumci bili članovi Jaglaca uz voditelje radionica Marina Milovca, Silvanu Lešić i Ivonu Petrović. Jaglaci su glumili i žiri i kandidate koji pokušavaju proći dalje u Jaglac supertalentu i na kraju svi kandidati prolaze uz znakovitu poruku cijele glumačke ekipe kako je sve moguće uz veliki trud i dobru volju. Nakon predstave diplomirani pravnik Robert Terfaloga suradnik udruge predstavio je temu „Ostvarivanjem 17 ciljeva do budućnosti kakvu želimo“, a potom je koordinatorica programskih aktivnosti udruge Lidija Stojković predstavila odrađene programe i projekte Jaglaca u proteklom periodu. Uz svečanost u višenamjesnkoj dvorani bila je postavljena i izložba slika s Inkluzivne kolonije slikara članova udruge potom karikature Davora Hlavatija, a na ulazu su posjetitelji mogli kupiti i radovi programa „Jaglac“ – moj drugi dom. (www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content