PROSINAC U GRADU Otkrivali zašto je izazov na lončarskom kolu izraditi posudu od gline

Izraditi posudu ili posudicu od gline – bio je to naoko jednostavan zadatak na današnjoj (subota) lončarskoj radionici u Gradskom muzeju u Virovitici. Radionica je održana u okviru manifestacije “Prosinac u gradu”, a pokazala se kao pravi izazov.

Jer glina, nekad vrlo korišten i izuzetno koristan materijal, od kojeg se u povijesti izrađivalo gotovo sve posuđe za pripremu i čuvanje namirnica i hrane, otkrila je svoju skrivenu ćud, a to je da unatoč jednostavnosti zahtjeva strpljive i stručne ruke te puno iskustva.

glina

U to se osvjedočio Mislav K., koji je zajedno s ocem Teofilom odlučio isprobati kako mu ide ova vrsta ručnog rada na lončarskom kolu.- Mislio sam da će biti lagano, no sada još više cijenim sve one koji su u prošlosti radili sa glinom, i bez lončaskog kola, koji je meni danas bio velika pomoć – iskreno kaže Mislav koji je izradio malu posudu.

Da je glina nepravedno zapostavljena, u odnosu na svoju važnost i potencijal koji pokazuje kao prirodni materijal, istaknula je viša kustosica arheološke zbirke Silvija Salajić, naglasivši nezaobilaznu ulogu gline u arheologiji te njenu sveprisutnost na našem području.

glina2

Rad s glinom predstavlja svojevrsnu terapiju pa će tako svatko tko se želi okušati u spretnosti njene izrade, morati prvo isprobati kakav je osjećaj držati glinu u rukama i osjetiti “kako diše”.

Tek tada moći će koristiti lončarsko kolo, koje je još prije par godina, kaže S. Salajić, Muzej kupio kako bi građanima približio ovu vrstu umjetnosti.

glina3

– Naši polaznici prvo se upoznaju s tim da lončarsko kolo nije oduvijek postojalo, nego su ga Kelti doveli i oni su prvi na njemu počeli izradu keramičke posude. Izraditi posudu ili posudicu i ovdje je prvi zadatak, a tek kad se svladaju te osnove,  na red dolaze arheološki motivi poput valovnica, mrežasti motivi i slično – kaže S. Salajić.  Upotreba gline u umjetnosti pravi je proces, dodaje, koji ima svoj tijek, smisao, priču.

Iz Muzeja zato najavljuju da će ovakvih radionica biti i u budućnosti te da se nadaju kako će se polaznici odazvati, ne samo kako bi otkrili koje čari predstavlja glina u rukama, nego i da ovim kreativnim radom urone u neki drugi svijet, daleko od svakodnevnog stresa i problema. (www.icv.hr, mlo)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content