SIMPTOMI, DIJAGNOZE, LIJEČENJE I NAČIN PREHRANE Predavanje o celijakiji – “kameleonskoj bolesti”, osnovana udruga “Celijakos”

Večeras (ponedjeljak) je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica održano predavanje o celijakiji. Edukaciju o ovoj „kameleonskoj bolesti“ predvodili su doktor Ivan Andrašević i Ana Sigeti, nutricionistica Virovitičke bolnice. Na ovom informacijsko-obrazovnom predavanju prisustvovale su osobe koje su oboljele od celijakije, osobe koje imaju izrazitu intoleranciju na gluten, ali i osobe koje učeći o celijakiji žele pomoći osobi koja se bori s tom bolesti.

IMG 0254

I. Andrašević, ujedno i sam celijakičar, govorio je o simptomima, procesu dijagnosticiranja i načinu liječenja celijakije. Istaknuo je važnost kontaminacije glutenom, što je kamen spoticanja među celijakičarima, kao i razna upozorenja o namirnicama koje imaju odnosno, nemaju glutena.

IMG 0267

A. Sigeti je u drugom dijelu predavanja govorila o ispravnom načinu prehrane te je upozorila na moguće supstance koje mogu pogoršati stanje, ali je istaknula i one zdrave, nutritivno bogate namirnice koje uvelike mogu doprinijeti zdravome životu. Na kraju, zajedno su ukazali na novoosnovanu udrugu „Celijakos“ u koju su dobrodošle sve osobe koje su oboljele ili se samo žele informirati o ovoj bolesti. (www.icv.hr ,lmh, Foto: L. Martinko – Hock)

IMG 0269

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content