Temperature zraka kao u ožujku: Umjesto snijega, na Badnjak očekujte kišu

Naša Virovitičko-podravska županija tijekom jutra bila je najtoplija županija u unutrašnjosti. Slatina se jutros probudila s 12°C, a Virovitica s 10,2°C. U ostatku mjernih postaja na području županije temperature zraka su se tijekom jutra kretale od 3°C na području Papuka, do 12°C. Inače, jutarnje temperature zraka više su odgovarale ožujku nego prosincu. Srednji minimum temperature zraka za kraj prosinaca, ako ćemo gledati klimatološki prosjek, na području Virovitice je -2,1°C, a srednji maksimum temperature zraka je 3,7°C. Dok 12°C, koliko smo mjerili na području Slatine tijekom jutra, više odgovara srednjim maksimalnim vrijednostima za kraj ožujka. Sad iz ovih klimatoloških podataka i sami možemo vidjeti koliko nam je zaista tijekom jutra bilo toplo.

Snježnog pokrivača u nižim predjelima županije više nema, ostalo ga je samo u višim predjelima, ali i tamo će se ubrzano topiti. Jugozapadni vjetar tijekom dana će postupno gubiti na jakosti, ali i dalje očekujemo slab do umjeren vjetar. Zadržat će se tmurno i sivo vrijeme. Možda nam kratkotrajno kroz oblake sramežljivo proviri i sunce. Tijekom dana danas „vozimo“ do 13°C.

Tijekom nedjelje očekujemo nastavak iznadprosječne topline. Zadržat će se tmurno i sivo vrijeme, uz više oblaka postojat će vjerojatnost za povremenu slabu kišu ili rosulju. Tijekom jutra i večeri očekujemo mjestimičnu maglu ili sumaglicu. Tlak zraka u postupnom padu. Jutarnje temperature zraka očekujemo od 4°C do 9°C ili koji stupanj više. Najviše dnevne od 8°C do 10°C ili koji stupanj više. Vjetar slab južnih i jugozapadnih smjerova.

Što nas čeka na Badnjak?

Zadržat će se tmurno i sivo vrijeme, a do sredine dana očekujemo i pogoršanje vremena. Kišni oblaci će stići sa sjevera, a pogoršanje vremena će do sredine dana zahvatiti veći dio županije. S padom temperature zraka tijekom poslijepodneva, u višim predjelima županije iznad 700 metara postojat će mogućnost za oborine u obliku snijega, no snježni pokrivač ipak ne očekujemo. Jugozapadnjak u prvom dijelu dana u jačanju. Tijekom jutra i večeri očekujemo mjestimičnu maglu ili sumaglicu. Tlak zraka tijekom dana će padati, tek tijekom poslijepodneva i večeri očekujemo postupan porast tlaka zraka. Jutarnje temperature zraka očekujemo od 3°C do 6°C ili koji stupanj više. Najviše dnevne od 5°C do 8°C koje će tijekom poslijepodneva biti u padu. Vjetar u prvom dijelu dana jugozapadnih i zapadnih smjerova, a u drugom dijelu dana u naglom okretanju na sjeverne smjerove na udare umjerene.

Božić hladan i bez snijega

S prolaskom frontalnog sustava tijekom Badnjaka, na sam Božić očekujemo pad temperature zraka. Jutro hladno, a danju svježe. Zadržat će se suho. Vjerojatnost za sunčana razdoblja postoji, ali je mala, tako da i dalje očekujemo oblačno, tmurno i sivo vrijeme. Tijekom jutra i večeri očekujemo mjestimičnu maglu ili sumaglicu. Jutarnje temperature zraka očekujemo od -4°C do -2°C, najviše dnevne od 1°C do 3°C ili koji stupanj više. Vjetar slab sjevernih smjerova. (www.icv.hr, kp)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content