Tomislav Tolušić: Prošli mjesec isplaćeno je 1,1 milijardi kuna avansa poticaja, najviše do sada

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izvijestio je u četvrtak, tijekom saborske rasprave o prijedlogu zakona o poljoprivredi da je prošli mjesec poljoprivrednicima isplaćeno 1,1 milijardu kuna avansa poticaja, što je “najveći avans ikada isplaćen”.

– Poljoprivrednici vide svjetlo na kraju tunela – rekao je ministar Tolušić, navodeći da će naši poljoprivrednici nastaviti primati iste ili veće poticaje nego u ovoj godini.

Naglasio je da su poticaji koje hrvatski poljoprivrednici dobivaju među većima ili čak najvećima na razini Europske unije.

– Europska unija daje određeni iznos novca, Hrvatska dodaje koliko može, a rezultat toga je prošli mjesec isplaćenih 1, 1 milijardi kuna avansa poticaja – naglasio je ministar poljoprivrede, poručujući da poticaji “u svakom slučaju neće padati”.

Ministarstvo, naglasio je, želi razvijati male i srednje poljoprivrednike, a ne gušiti velike. Prioritet je stočarstvo, pa time i svinjogojstvo, koje je unatrag dvadesetak godina dovedeno na vrlo niske razine.

– Slažem se, moramo podići svijest građana da kupuju hrvatsko, a ako se netko za to bori, onda je to je Ministarstvo poljoprivrede – istaknuo je Tolušić.

Ministar Tolušić suglasio se da hrvatska poljoprivreda treba pomoć.

– Dvadeset godina nije bilo prave politike, moramo nešto mijenjati i mijenjamo – istaknuo je Tolušić.

Predloženim zakonom o poljoprivredi uređuju se ciljevi i mjere poljoprivredne politike i stvara okvir za njihovo provođenje. Osigurava se nastavak provedbe izravnih plaćanja, jasnije se definira zakonski temelj za sprječavanje i smanjenje nastajanja otpada od hrane, definira se doniranje hrane, uvode međunarodni standardi za hranu. Ministarstvo poljoprivrede imenuje se središnjim i koordinacijskim nacionalnim tijelom za poslove vezane uz Codex Alimentarius. Uz navedeno, jasnije su propisani i skraćeni rokovi u postupcima registracije i zaštite naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

(vlada.gov.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content