U SRIJEDU POČINJE BLAGOSLOV OBITELJI Prilika za susret, molitvu i zahvalu

Već drugog dana Božića, na blagdan mučenika sv. Stjepana, svećenici tradicionalno kreću u blagoslov obitelji. Riječ je o običaju koji Crkva njeguje stoljećima i u kojem se vjernici sa svećenicima susreću u vlastitom domu.

Ukućani tada zajedno sa svećenikom ili bogoslovom, u pratnji ministranata, mole za svoju obitelj i potrebe te zahvaljuju za godinu na izmaku i sve milosti koje je donijela. Susret je to po uzoru na Isusov pohod vjernicima, koje je rado obilazio i uvijek svraćao onima koji su ga dočekali otvorena srca. Blagoslov obitelji i njihovih domova kršćanski je čin u kojem cijela obitelj zajedno moli, uz zaziv Božjeg blagoslova na sve članove, kako bi kršćanski živjeli i svjedočili svoju vjeru.

U župi sv. Roka u Virovitici blagoslov počinje u srijedu, u 13 sati. Među onima koji će ove godine vjernicima udijeliti blagoslov bit će i fra Vedran Kos, mladomisnik iz Orahovice, a kojemu je ovo prva godina u kojoj će obitelji pohoditi kao svećenik. Fra Vedran u Virovitici je od ovog ljeta, kao član franjevačke zajednice u župi sv. Roka.

SUSRET U RADOSTI

– Blagoslov obitelji prvenstveno je zamišljen kao prilika da se župnici i svećenici na ovaj način upoznaju i zbliže sa svojim vjernicima. Vrijeme Božića stavlja najveći naglasak na obitelj, koja je temelj društva. Vrijeme je to kada smo i više kod kuće, zajedno, pa je to prilika da u svom pohodu upoznamo i sve one članove obitelji koje možda ne vidimo u ostatku godine – ističe fra Vedran, koji kaže da unatoč tome što je taj susret kratak, svakom svećeniku ostane u srcu i duhovno ga obogati.

U blagoslovu obitelji svećenici i ministranti svake godine su i svjedoci težine života, bolesti, nedaća, ali i uspjeha, radosti i zajedništva koje u tim trenutcima s njima obitelji podijele. Fra Vedran kaže kako su ga u vrijeme bolesničkih ispovijedi najviše dirnule poniznost i radost koju je osjetio u razgovoru sa najtežim bolesnicima na virovitičkom području.

-Riječ je o ljudima koji su u potpunosti ovisni o tuđoj pomoći, od onih najjednostavnijih potreba, osobama koje su vezane uz krevet. No i u toj situaciji, ljubav i požrtvovnost njihovih bližnjih i njihova vjera toliko su jasne i lijepe da su me iskreno dirnule, pa čak i posramile – iskreno kaže fra Vedran.

DAR KOJI NASTAVLJA DARIVATI

Mnogi će i ove godine u znak zahvalnosti i potpori Crkvi ostaviti dobrovoljni prilog. On nije obavezan, naglašava fra Vedran, naprotiv, podrazumijeva isključivo znak dobre volje i potpore Crkvi, po uzoru na prvu kršćansku zajednicu u kojoj su vjernici sve dijelili i u kojoj se davalo svima kojima je pomoć trebala.

-Od priloga koje svećenici za Crkvu dobiju tijekom blagoslova obitelji, financiraju se brojne potrebe. Među njima je Caritas, Pučka kuhinja, bogoslužje, pomoć siromašnima, obnova crkava i samostana. Svaki dar vjernika zapravo se preusmjerava za potrebe Crkve i postaje dar koji nastavlja darivati – objašnjava fra Vedran koji kaže kako su nekad, umjesto novca, vjernici pomoć Crkvi iskazivali u hrani, pa su u blagoslovu obitelji svećenici na leđima nosili košare za brašno, kruh, meso i drugo čime bi vjernici poželjeli pomoći župi.

Pohod obiteljima često se u narodu naziva i blagoslovom kuća. Iako prilikom pohoda obitelji svećenik blagoslovi i prostor u kojem se ukućani nalaze, smisao cijelog blagoslova uvijek je osoba, naglašava fra Vedran pa je najljepše kada je tijekom blagoslova cijela obitelj na okupu, a ne prazni zidovi i kuća koju netko čuva i otvori praznu samo za blagoslov. (www.icv.hr, mlo)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content