Uskoro počinje izgradnja Geo info centra u Voćinu, adaptacija dvorana u Kući Panonskog mora i nadogradnja 6 vidikovaca

U prostorijama Javne ustanove Park prirode Papuk potpisan je ugovor o izgradnji Geo info centra u Voćinu te adaptaciji dvorana u Kući Panonskog mora u Velikoj, a sve u sklopu projekta Geo priče UNESCO geoparka.

Ugovor je s izvođačem tvrtkom Presoflex Gradnja d.o.o. iz Požege potpisao Alen Jurenac ravnatelj Javne ustanove „Park prirode Papuk“. Ugovor je potpisan za tri grupe radova – Izgradnja Geo info centra u Voćinu u vrijednosti od 18.773.193,26 kuna, adaptacija dvorana u Kući Panonskog mora u vrijednosti od 1.492.578,45 kuna te izrada ili nadogradnja ukupno 6 vidikovaca u vrijednosti od 696.803,69 kuna.

-Nakon dugog niza godina uspjeli smo dovesti projekt izgradnje Geo info centra i adaptacije Kuće Panonskog mora do faze realizacije, a potpisivanjem ugovora kroz nekoliko dana očekujemo i početak radova. Izgradnjom ovih objekata unaprijedit će se turistička infrastruktura uvođenjem inovativnih načina prezentiranja kulturno – povijesnog, geološkog i biološkog bogatstva našeg Parka, čime će se ujedno poboljšati turistički potencijal ovog dijela kontinentalne Hrvatske, a sve u svrhu ostvarenja pozitivnih gospodarskih učinaka na lokalno i regionalno gospodarstvo – istaknuo je Alen Jurenac, ravnatelj Parka.

20181210 134445
Foto: JU PP Papuk

Podsjetimo, Geo info centar bit će jedinstveni multimedijalni centar na ovom području koji će osim statičnog muzejskog postava i interpretacije biološke, geološke i kulturne baštine koristiti i inovativni način interpretacije i interakcije s posjetiteljima. Osim edukativno-prezentacijskog postava imat će i adekvatne urede za rad zaposlenika, suvenirnicu te prostor za odmor nakon obilaska parka i caffe bar s terasom koji gleda na voćinski srednjovjekovni grad. Planirani Geo info centar trebao bi imati neto površinu od 843,13 m2, od čega se 30 posto odnosi na uredske i sanitarne prostore, a 70 posto na izložbeno-prezentacijski dio.

Adaptacija dvorana u Kući Panonskog mora obuhvaća uređenje dvorana u već postojećem objektu u Velikoj koji je u vlasništvu Parka prirode Papuk kao i uređenje i opremanje vanjske učionice i igraonice. Kuća Panonskog mora na zanimljiv način i uz korištenje multimedijalne tehnologije posjetiteljima omogućit će uvid u Panonsko more od prije 16 milijuna godina.

Projekt Geo priče UNESCO geoparka jedan je od najznačajnijih projekata JU PP Papuk. Nositelj projekta je Javna ustanova Park prirode Papuk, a projektni partner je Županijska uprave za ceste Virovitičko – podravske županije. Projekt je odobren za sufinanciranje iz Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.’, prijavljen na poziv „Promicanje održivog korištenja prirode baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Ukupna vrijednost projekta s neprihvatljivim troškovima je 90.090.587,54 kuna, dok iznos ukupnih prihvatljivih troškova iznosi 77.238.120,20 kuna, a od toga 85 posto, odnosno 65.652.402,17 kuna bit će financirano bespovratnim sredstvima EU. To je do sada najveći projektni prijedlog odobren u ovom dijelu Hrvatske. Studiju izvodljivosti i prijavnu dokumentaciju izradila je VIDRA agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, a veliku potporu njegovoj realizaciji dali su i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić kao i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric. (www.icv.hr, JU PP Papuk)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content