Više tisuća ljudi okupilo se u Voćinu na 10. hodočašću hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj

Nekoliko tisuća ljudi, hrvatskih branitelja, vojske, policije, mnogobrojnih izaslanstava i ostalih hodočasnika iz svih dijelova Hrvatske te Bosne i Hercegovine nazočili su 13. prosinca hodočašću i komemoraciji za 47 nevinih civilnih žrtava u Voćinu koje su stradale na današnji dan 1991. godine od strane srbočetničkog agresora. Na Prebendi je okupljeno mnoštvo pozdravio požeški biskup msgr. Antun Škvorčević, koji je izraze posebnog poštovanja i suosjećanja uputio obiteljima voćinskih žrtava i poginulih branitelja. Sa Prebende, u pokorničko-molitvenoj procesiji sa zavjetnim svijećama, hodočasnici su se zaputili u prostor oko voćinske crkve Pohoda Blažene Djevice Marije gdje je biskup Škvorčević uz spomenik ”U Majčinu naručju” položio vijenac u čast voćinskih žrtava, nakon čega je predvodio koncelebrirano misno slavlje.

IMG 2300

Nakon svete mise brojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće kod Spomen-obilježja u Voćinu te je održan komemorativni skup u znak na sjećanja na 47 nevinih civilnih žrtava.

Među brojnim hodočasnicima bili su i izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, savjetnik za branitelje Ante Deur; izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik Josip Đakić; pomoćnik ministra hrvatskih branitelja i izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Nenad Križić; virovitičko-podravski župan Igor Andrović sa zamjenicima, Marijom Klementom, Darkom Žužakom i Igorom Pavkovićem; predsjednik Županije skupštine VPŽ Miran Janečić, predstavnici Požeško-slavonske županije, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin sa zamjenikom Damirom Marenićem; predstojnica Ureda državne uprave VPŽ Sanja Bošnjak, načelnik PU Virovitičko-podravske Siniša Knežević; načelnik Općine Voćin Predrag Filić, brojni gradonačelnici i načelnici s područja Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije.

IMG 2258

Na hodočašće i komemoraciju u Voćin pristigli su predstavnici brojnih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, rodbina i prijatelji onih koji su svoj život dali za slobodnu Hrvatsku, pripadnici ratnih postrojbi, Hrvatske vojske, MUP-a…

Nakon koncelebriranog misnog slavlja uslijedio je komemorativni skup kod spomen obilježja Voćinskoj žrtvi u središtu Voćina gdje su se nazočnima obratili redom: ratni zapovjednik 136. Slatinske brigade Josip Černi, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, izaslanik predsjednika Sabora i predsjednika Vlade RH Josip Đakić i izaslanik predsjednice RH Ante Deur.
– Jesu li su se oni ponekad upitali, jesu li oni ostvarili tu svoju zadaću i zbog čega su nanijeli zlo ovim ljudima u Četekovcu, Čojlugu, Balincima i ovom pitomom Voćinu. Mi ratnici, mi koji smo u vjeri i ljubavi prema domovini polučili tako veliko djelo u operaciji oslobođenja Papuk 91. moramo biti ustrajni, ponosni, nadahnuti i vjerni svom narodu i svojoj domovini, a djelo ovih ratnika i nevine žrtve pamtiti do vječnosti – rekao je ratni zapovjednik 136. slatinske brigade Josip Čarni.
– Nažalost cijela povijest Hrvata puna je ovakvih tužnih sjećanja i brojnih žrtava koje su stradale bez ikakve krivnje, samo zato što su bili Hrvati i živjeli u svom domu i domovini. Prisjećamo se nečuvenog zločina nad Hrvatima ovoga kraja. Tuga, neizvjesnost, očaj, beznađe i smrt prije 27 godina bili su svakodnevno prisutni oko nas, gdje je neprijatelj želio uništiti identitet Hrvata, našu kulturu, tradiciju, domove, vjerske objekte… Sve je to našem narodu nanijelo teške traume i odnijelo mnoge nevine civilne žrtve, a mnogi su hrvatski branitelji dali ono najvrjednije, svoj život. Svi smo dužni promicati istinu, a ona će biti potpuna tek kada se utvrdi tko je i zašto ubio ove nevine ljude… – istaknuo je Nenad Križić, te uputio posebnu zahvalu organizatorima 10. Hodočašća, Zajednici udruga i članova HVIDRA-e Virovitičko-podravske županije na čelu s predsjednikom Matom Bubašom, kao i predsjedniku Udruge HVIDR-a Slatina Iliji Nikoliću, Općini Voćin na čelu s načelnikom Predragom Filićem, i svim hrvatskim braniteljima.
– Uvijek ćemo biti na liniji da se klanjamo i opraštamo, ali zaboravit ne smijemo i ne možemo. Ne smijemo zaboraviti ovaj strašni zločin, ali ne smijemo ni dozvoliti da prođe nekažnjeno – istaknuo je, između ostalog, Josip Đakić.
– Stojimo na ovom mjestu koje uz poštovanje i pietet, vapi i unosi duboku bol u naše duše bez obzira koliko je godina prošlo od ovog zločina… Mi smo ti koji moramo nositi to vrijeme i prenositi istinu novim generacijama – prigodom svog obraćanja nazočnima – između ostalog, rekao je Ante Deur.

IMG 2460

Među hodočasnicima bili su i branitelji kojima su tog kobnog prosinačkog dana ubijeni bližnji, a jedan od njih je Darko Božičković, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Ogranka Voćin kojem su ubijeni ujak, ujna, dva bratića, prijatelji…

– Taj zločin nikada nećemo zaboraviti, a u oprostu nas sprječava neefikasno sankcioniranje. Stoga mi branitelji provodimo niz projekata kroz koje učenike osnovnih škola upoznajemo s poviješću i stradavanjima. Sve s ciljem da se ne zaboravi i da se više nikada ne ponovi slučaj Gorana Salaća, naše najmlađe žrtve koja je s nepunih osamnaest godina sama sebi kopala raku, rekao je Darko Božičković.

IMG 2286

Inače, za ratni zločin u Voćinu podignute su optužnice protiv 29, a pravomoćno je osuđeno njih troje.

Organizator hodočašća bila je Zajednica udruga HVIDR-e Virovitičko-podravske županije, pokrovitelj Ministarstvo hrvatskih branitelja, a supokrovitelji Virovitičko-podravska županija, Općina Voćin i Slatinska banka. (www.icv.hr, adf, virovitica.hr, vpz.hr; foto: M. Bašić, D. Fišli)

[g-gallery gid=”496978″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content