VLADA RH OTPISALA DUG ŽUPANIJI I GRADU ORAHOVICI Tolušić: Napokon je riješen problem koji se vuče već 20 godina

Na danas (četvrtak) održanoj sjednici Vlade RH prihvaćena je odluka o uređenju međusobnih potraživanja i obveza između Ministarstva financija i gradova Vukovar, Đakovo, Orahovica, Imotski, Sinj i Virovitičko-podravske županije, kojom su im otpisani dugovi. Naime, prema riječima ministra financija Zdravka Marića, Ministarstvo financija za potrebe provedbe programa ratom zahvaćenih područja, područja posebne državne skrbi te brdsko planinskih područja izdalo je 1998. i 1999. godine državna jamstva po zaduženju pojedinih lokalnih jedinica u korist banaka koje su kreditirale pojedine programe.

U slučaju Grada Vukovara radilo se o nabavi opreme za raščišćavanje ruševina i odvoz smeća, a u slučaju Orahovice, Đakova, Imotskog i Sinja za kapitalna ulaganja na području gradova. Kada je riječ o Virovitičko-podravskoj županiji jamstvo je izdano za program kreditiranja domaćih kupaca kod kupnje traktora “Torpedo“ iz Rijeke. Kao jedan od razloga otpisa dugova, ministar Marić navodi nemogućnost podmirivanja svih obaveza aktiviranih jamstvima, a u isto vrijeme postoje potraživanja tih gradova prema Republici Hrvatskoj po osnovi Zakona o prodaji stanova.

Tako je ministar Marić predložio, a Vlada RH prihvatila da se potraživanje Ministarstva financija prema jedinicama lokalne, područne, odnosno regionalne samouprave na ime glavnice u ukupnom iznosu od 101,4 milijuna kuna djelomično kompenzira s obvezom u iznosu od 6 milijuna kuna, a preostali iznos od 95,5 milijuna kuna otpiše.

Također, potraživanja na ime zateznih kamata u iznosu od 187,2 milijuna kuna djelomično se kompenzira s obvezom u iznosu od 16,4 milijuna kuna, a preostalo potraživanje u iznosu od 170,7 milijuna se otpisuje.

No, kada je riječ o pojedinačnim dugovanjima, Ministarstvo je od Grada Orahovice potraživalo na ime glavnice iznos od 8,3 milijuna kuna, te se ovom odlukom on djelomično kompenzira s obvezom u iznosu od 342.796 kuna, a preostali iznos od 7,9 milijuna kuna se otpisuje. Isto tako, potraživanja kamata u iznosu od 15,6 milijuna kuna djelomično se kompenzira s obvezom u iznosu od 964.311 kuna, dok se preostali iznos od 14,7 milijuna kuna otpisuje.

U slučaju Virovitičko-podravske županije potraživanje Ministarstva financija iznosi 35,1 milijun kuna te se u cijelom iznosu otpisuje, jednako se otpisuje i cijeli iznos kamata od 69,9 milijuna kuna.

– Ovo je još jedna u nizu mjera gdje ova Vlada jasno pokazuje odnos prema lokalnoj samoupravi poglavito iz perspektive jačanja njihove fiskalne održivosti i fiskalne decentralizacije te jačanje njihovih kapaciteta u smislu izvedbe pojedinih programa i projekata, a opet poglavito onih koji su sufinancirani sredstvima europskih fondova – objasnio je ovu odluku ministar financija Marić.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić zahvalio se Vladi, premijeru Plenkoviću i ministru Mariću u ime Virovitičko-podravske županije i Grada Orahovice.
– Želim vam zahvaliti, s obzirom na to da smo mi tu u većini što se tiče iznosa kojim se pomaže, odnosno koji se otpisuje, a posebice kada je riječ o problemu s traktorima u Virovitičko-podravskoj županiji. Taj se problem vuče već 20 godina, a 18 godina se pokušava riješiti. Nijedan premijer niti ministar financija nije imao sluha za ovaj problem koji se vjerojatno i prije mogao riješiti – istaknuo je Tolušić, dodavši kako se na terenu izgubila vjera u rješavanje ovog problema.

– Ovaj problem koštao je puno živaca Virovitičko-podravsku županiju, ali prije svega poljoprivrednike koje je koštao i živaca, zdravlja, kao i imovine u svim stečajnim i ostalim postupcima. U svakom slučaju ovo je velika pomoć i rješavanje problema za kojeg vjerojatno nitko na terenu nije mislio da će biti ikada riješen – rekao je Tolušić. (www.icv.hr, ml)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content