Ako ste primili ovaj račun, dobro ga proučite! Niste ga dužni platiti

aizgled obvezujući nalog za plaćanje, naslovljen kao ”Upis u Elektronički registar gospodarstvenika”, ovih dana stiže na adrese hrvatskih poduzetnika. Međutim, nije riječ o nekom novom državnom registru u koji ste se obavezni upisati tako da račun možete zanemariti. Za brzopotezno plaćanje dodatno vas može motivirati takozvana ‘povlaštena naknada’ za upisnik u registar, koju nude 14 dana od zaprimanja uplatnice. Informacija da ponuda nije obvezujuća može se iščitati tek iz zadnje rečenice dopisa, tko uopće dođe do nje, piše Zazubice, a prenosi Večernji.hr.

– Ponuda naslovljena na primatelja nije prenosiva, nije je moguće koristiti umjesto računa za otpis troškova te nije obvezujuća, sukladno Stavku 3., Članka 10. Općih uvjeta.

160eea61b2f98500a18b 1
Foto: screenshot Zazubice

Dokument treba dobro proučiti kako bi se uopće došlo do zaključka da je on neobvezujući za primatelja. – Nedopustivo je da se kolege obrtnici na ovaj način dovode u zabludu. Sve upućuje na to da je riječ o službenom dopisu i da je riječ o državnom registru, a iza svega stoji privatni registar i oni naplaćuju upis. Trebalo bi zabraniti imena domene tipa eRegistar privatnoj firmi jer su u pitanju opći pojmovi. Također, treba uvesti obavezu da svi privatni dopisi imaju velikim tiskanim slovima upozorenje da nije riječ o službenom dokumentu – ističe obrtnik Damir Juretić, pročelnik Sekcije kemijskih čistača Udruženja obrtnika grada Zagreba.

Da upisnina za eRegistar nije obavezna te kako nije riječ o državnom registru, upozorili su i iz Sekcije te Ceha intelektualnih usluga, koji u Zagrebu okuplja više od dvije tisuće obrta. (vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content