DR. IVAN GANJTO: Oprema ne čini liječnika boljim, ali pomaže liječniku da bude brži u procesu od dijagnostike do terapije

Novom, suvremenom opremom vrijednom gotovo 26 milijuna kuna, a koja je prije desetak dana predstavljena u virovitičkoj Općoj bolnici, zadovoljan je dr. Ivan Ganjto, voditelj Odjela za anesteziju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu Opće bolnice Virovitica. Suvremena oprema stigla je u okviru 50 milijuna kuna vrijednog projekta “Izgradnja i opremanje dnevnih bolnica Opće bolnice Virovitica”.

Na Odjelu za anesteziju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu Opće bolnice Virovitica zbrinjavaju pacijente nakon operacija, teško bolesne i one koji zahtijevaju hitnu operaciju.

– Sama oprema ne može učiniti liječnika boljim, ali ova impresivna oprema može liječniku olakšati, pojednostaviti i ubrzati vrijeme od dijagnostike do terapije – kaže dr. I. Ganjto, koji ističe kako će nova oprema omogućiti kompletan monitoring pacijenta i njihovom odjelu omogućiti da bude prava kirurška Jedinica intenzivnog liječenja (JIL).

– Ovaj monitoring inkorporiran je od oporavka do kirurškog JIL-a, a respiratori su uz gotovo svaki krevet. Riječ je o modernim krevetima koji mogu sami mijenjati terapijski položaj za pacijenta. Sada je stanje takvo da uvijek nedostaje jedan monitor pa ga moramo posuditi s nekog drugog odjela, pa nedostaje krevet, respirator…

bolnica

Ovi novi respiratori imaju određene funkcije koje nismo imali na starim respiratorima, a koji bi eventualno mogli napraviti jednu malu, ali značajnu razliku kod određene skupine pacijenata kojima treba takva vrsta ventilacije. Omogućuju, naime, vrstu ventilacije koju stari aparati nisu imali – objašnjava dr. Ganjto.

MODERNI RESPIRATORI, RENDGEN, APARATI

Prednost koju pacijentima i liječnicima nudi nova oprema je i rendgenski uređaj, koji će biti trajno prisutan dio ove bolničke jedinice. – To prije nismo imali. Pacijent neće morati napustiti našu jedinicu kako bi obavio rendgenski pregled.

U novoopremljenim salama potpuno su modernizirani anesteziološki aparati, što je još jedna prednost u odnosu na dosadašnje stanje – istaknuo je dr. I. Ganjto, koji kaže kako je ulaganje u opremu i standard zdravstvenih usluga i svojevrstan poziv liječnicima da upravo u Virovitici pronađu svoju specijalizaciju.

– Očekujem da ovo bude i jedan poziv kolegama. Mi smo županija koja je u raskoraku između velikih obilaznica i fizički je teško doći do nas, no ovo je poziv liječnicima da se usude izabrati ovu specijalizaciju – poručio je dr. I. Ganjto. (www.icv.hr, ml, foto: M. Rođak)

bolnica1

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content