FOTO Čađavčani treću godinu zaredom organizirali ”Slavonsko kolinje”

U Čađavici je danas (subota) održano tradicionalno ”Slavonsko kolinje”, manifestacija koju je organizirala Općina na inicijativu načelnika Mirka Rončevića.

Treća je to godina za redom kako Općina Čađavica, zajedničkim snagama sa svojim mještanima, udrugama i mjesnim odborima organizira ovaj događaj koji ima za cilj, kako kaže sam načelnik, sačuvati tradiciju, ne samo klasičnog kolinja, već i klasičnog uzgoja svinja od izumiranja s obzirom da se sve više OPG-ovaca odlučuje na kupnju svinja od trgovačkih lanaca, a odustaje od klasičnog uzgoja.

IMG 3229 Custom

Ovo javno kolinje u Čađavici započelo je u jutarnjim satima kada su glavni protagonisti ove akcije, mještani, članovi mjesnih odbora i udruga, prionuli obradi gotovo 311 kilograma teškog smoka u prostorima Lovečke udruge ”Sokol” Čađavica. Cjelokupni događaj u pravoj veseloj slavonskoj atmosferi protegnuo se do poslijepodnevnih sati.

IMG 3111 Custom

Bilo je tu i čvaraka, ali i kotlovine i šarana na rašljama spremljene za brojne znatiželjne posjetitelje ove manifestacije s ciljem očuvanja jednog tradicionalnog slavonskog običaja. S obzirom da se radilo o povećem primjerku obrađenog smoka, prema riječima načelnika, većina mesnih proizvoda s današnjeg kolinja završit će u domaćinstvima korisnika projekta ”Zaželi-Općina Čađavica”, a jedan dio biti će poslužen od strane Općine Čađavica i lokalnih udruga na sajmu Viroexpo koji će biti održan u Virovitici od 15. do 17. ožujka.

49816851 2154219354724699 6279947669490106368 n Custom

Čađavačko ”Slavonsko kolinje” ove su godine svojim dolaskom, svirkom i pjesmom uveličali tamburaši TS ”Fijaker”, što je dalo poseban ”štih” cijelom događaju.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)

[g-gallery gid=”502014″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content