FOTO Orahovački srednjoškolci prvi put ispekli rakiju u sklopu praktične nastave

Proteklog su tjedna, u sklopu praktične nastave 1. c razreda smjera voćar-vinogradar-vinar, učenici zajedno s voditeljem praktične nastave po prvi put u školi ispekli rakiju.

-Pekli smo tri dana i to od fermentiranog grožđanog masulja koji nam je ostao od jesenske proizvodnje vina. Pekli smo ju u novom, profesionalnom, 120 litara velikom “Ekskluziv” kotlu koji smo prošle godine nabavili od sredstava dobivenih preko projekta Ministarstva poljoprivrede kao i mnoštvo drugih uređaja koje koristimo u našem radu – rekao je prof. Mirko Kufner, mentor proizvodnje uz profesora Danijela Stojkovića te stručnog suradnika Ivicu Bušljetu.

20190117 1500027 Custom

-Ispekli smo određenu količinu rakije komovice koja je svojom kvalitetom približno slična inače puno kvalitetnijoj rakiji lozovači, a koristit će nam u daljnjem radu učeničke zadruge “Vučica” u voćarsko-vinogradarsko-vinarskoj sekciji kao podloga za dobivanje desetak različitih voćnih i biljnih likera po kojima je naša školska zadruga već poznata i nagrađivana. Ovime smo na još jedan način upotpunili ciklus proizvodnje dobivanja gotovog proizvoda, a učenici su stekli nova i vrijedna praktična znanja postupka destilacije fermentiranog tekućeg grožđanog masulja koja do sada nisu imali prilike samostalno izvesti – zaključio je Kufner.

20190117 1447336 Custom

U pečenju rakije sudjelovali su učenici: Kristijan Lončar, Antonio Bulava, Marko Haler i Petar Obad.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

20190118 16274011 Custom2001srednjoskolci Custom

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content