GO HDZ Orahovica obilježio Dan međunarodnog priznanja Hrvatske

Hrvatska je 15. siječnja 1992. postala međunarodno priznata zemlja i uspostavila je diplomatske odnose s Njemačkom, Predsjednik Franjo Tuđman, u obraćanju naciji preko televizije, te večeri je rekao:

“Današnji dan – 15. siječnja 1992. – bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaestostoljetnu, povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana. Nakon što je proglasila svoju samostalnost i suverenost, i raskinula svoje državno-pravne veze s bivšom jugoslavenskom državnom zajednicom, Republika Hrvatska postigla je i međunarodno priznanje svoje neovisnosti”.

Dan međunarodnog priznanja Hrvatske 2

Prva država koja je priznala Hrvatsku bio je Island. U povodu Dana međunarodnog priznanja Hrvatske, članovi gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Orahovica na čelu s predsjednikom Sašom Risterom, tajnikom Krešimirom Kostelacom, predsjednikom Mladeži Mariom Mihalekom te Dorotejom Gernhard u ime udruge žena ”Katarina Zrinski”, zapalili su svijeće kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Orahovice te kod spomen braniteljskog križa na gradskom groblju.

-Ovo je povijesni datum za našu Domovinu i mi smo ga danas posvetili onima koji su svojom krvlju i životima platili slobodu Lijepe Naše, poginulim hrvatskim braniteljima – rekao je predsjednik GO HDZ Orahovica Saša Rister. (www.icv.hr, vg, Foto: V. Grgurić)

Dan međunarodnog priznanja Hrvatske 4

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content