HRANA ĆE BITI JEFTINIJA, NOVI ZAKONI STUPAJU NA SNAGU Doznajte što se sve mijenja u 2019. godini

U novoj 2019. godini najveće promjene građane očekuju kada je u pitanju porezna politika. Od 1. siječnja sniženom stopom od 13 posto oporezivat će se svježe meso, isporuka živih životinja, riba, povrće i voće, jaja, mahunasto suho povrće i dječje pelene.

Stopa od 5 posto primjenjivat će se na bezreceptne lijekove, i oni će tako biti izjednačeni s onima koji se izdaju na recept. Također, u ovu kategoriju idu i elektronička izdanja knjiga, udžbenika i ostalih publikacija. Izmjena će biti i u porezu na dohodak, i to za one s visokim plaćama. Stopa od 24 posto do sada se primjenjivala na poreznu osnovicu do 17 i pol tisuća kuna. Taj prag sada raste na 30 tisuća kuna. Dakle, veća stopa poreza na dohodak od 36 posto sada će se primjenjivati na poreznu osnovicu veću od 30 000 kuna na mjesec. U sklopu porezne reforme mijenja se i Zakon o doprinosima. Ukidaju se dva doprinosa, za zapošljavanje i zaštitu na radu, ali se povećava onaj za zdravstveno osiguranje s 15 na 16 i pol posto. I još što se tiče poreza, zanimljivo, naravno, onima koji će kupovati stan iduće godine porez na nekretnine pada s 4 na 3 posto.

Novosti ima i u sektoru zdravstva. U novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti izdvaja se obavezu posebnog dežurstva. U domovima zdravlja po noći, vikendima i blagdanima morat će dežurati jedna ambulanta. U turizmu novosti očekuju iznajmljivače smještaja. Ako lokalna samouprava sama ne odredi paušalnu naknadu koja se može kretati od 150 do 1500 kuna, tada će taj paušalni porez iznositi 750 kuna. I za kraj, izdvojili smo promjene koje se tiču studenata. Od 1. siječnja raste minimalna naknada za studentski rad. Umjesto 21 i pol kunu po satu, moći će zarađivati 23 kune i 44 lipe.

(dnevnik.hr, vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content