Ivan Đakić prenoćio u policiji, priveden zbog govora mržnje na društvenim mrežama

Policija je jučer (utorak) privela na ispitivanje Ivana Đakića (22), mlađeg sina saborskog zastupnika Josipa Đakića i predsjednika HVIDRE, zbog govora mržnje na društvenim mrežama. Noć je proveo u PU virovitičko-podravskoj, a danas prijepodne (utorak) ga čeka ispitivanje u ODO Virovitica.

Ivan Đakić šokirao je u ponedjeljak javnost objavom fotografije osobe s ustaškim znakovljem koja u ruci drži odrubljenu glavu osobe s četničkim oznakama. Fotografiju na kojoj je jedan od koljača u Jasenovcu s odrubljenom glavom osobe s četničkim oznakama objavio je na svom Facebook profilu na sam pravoslavni Božić i uz nju napisao: “Svim ‘prijateljima’ srbićima sretan božić.”

Kad je šokantna informacija odjeknula u javnosti, Ivan Đakić je vrlo brzo obrisao objavu te se ispričao “svima koje je uvrijedio”. “Podijelio sam fotografiju kolege i izbrisao je za minutu. To nije moje mišljenje i ovim putem se ispričavam svima koje sam uvrijedio te im čestitam Božić”, rekao je za portal Index koji je prvi objavio informaciju.

ISPAD OSUDILI HDZ, VLADA I JOSIP ĐAKIĆ

Objava za svaku osudu je pak pokrenula zgražanje i lavinu reakcija u zemlji. Prvi je reagirao HDZ, koji se u ponedjeljak navečer ogradio od slučaja, osudio govor mržnje i poziv na netrpeljivost.

“Slijedom današnje objave Ivana Đakića na njegovome privatnom Facebook profilu, Hrvatska demokratska zajednica najoštrije osuđuje takav govor mržnje, kao i pozivanje na društvenu netrpeljivost. Nadležna stranačka tijela pokrenut će odgovarajući stegovni postupak zbog ovakvog ponašanja koje je u suprotnosti s temeljnim vrijednostima, načelima i odredbama Statuta HDZ-a”, stoji u priopćenju na službenim stranicama ove stranke.

IVAN ĐAKIĆ ISPRIKA e1547025105903

Dan kasnije, u utorak, Ivan Đakić iščlanio se iz Gradske organizacije HDZ-a u Virovitici, a o slučaju se oglasio i njegov otac, HDZ-ov saborski zastupnik, predsjednik HVIDRE i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Virovitičko-podravske županije Josip Đakić.

U priopćenju koje je poslao Hini, J. Đakić je najoštrije osudio objavu svoga sina Ivana Đakića na privatnom Facebook profilu. Ispričao se i izrazio žaljenje zbog “sramotne i uvredljive objave slike i teksta”. To što mu je sin priznao pogrešku i iščlanio se iz  HDZ-a, saborski zastupnik J. Đakić smatra priznanjem velike pogreške te shvaćanjem težine nemilog čina.

josip đakić Medium

“U povodu sramotne i uvredljive objave slike i teksta na privatnom Facebook profilu člana HDZ-a i moga sina Ivana Đakića, izjavljujem da najoštrije osuđujem svako takvo djelovanje bilo kojeg člana HDZ-a, pa i mog sina te se ispričavam i izražavam žaljenje zbog nemilog događaja i nepromišljenog postupka ovog mladog čovjeka” – stoji u reakciji Josipa Đakića na sinov postupak, a poslanoj Hini.

U reakciji je J. Đakić naveo kako sin “nije odgojen da bi mrzio ili da bi širio govor mržnje”.

Reagirala je i Vlada u utorak. “Slijedom objave Ivana Đakića na društvenim mrežama, Vlada Republike Hrvatske najoštrije osuđuje takav govor mržnje i poticanje netrpeljivosti, priopćeno je u utorak i iz Vlade RH.  “U tijeku je i postupanje nadležnih institucija”, stoji u Vladinom priopćenju.

Reagirali su i iz Foruma mladih SDP-a. ‘Sin HDZ-ovog saborskog zastupnika Josipa Đakića ovako je “čestitao” pravoslavnim vjernicima srpske nacionalnosti Božić. Ako to nije govor mržnje, onda ne znamo što je. Pozivamo nadležne institucije da reagiraju jer ovo je još jedan od nedopustivih činova!’, napisali su mladi SDP-ovci.

Milorad Pupovac na pressici Kluba zastupnika SDSS-a, čiji je izravan povod šovinistički istup sina HDZ-ovog zastupnika Josipa Đakića na Facebooku, u utorak je izrazio zgražanje i bojazan.

-Riječ je o veličanju jednog od zločinačkih režima koji su počinili zločin genocida i o vrijeđanju žrtava tog genocida. Odredbama kaznenog zakona i ta vrsta kaznenog djela kažnjiva je kaznom do tri godine zatvora – rekao je Pupovac. – Više nemam povjerenja u to da će nadležne institucije odraditi to na što ih zakon obvezuje. A zakon ih obvezuje da ovakva kaznena djela sankcioniraju po službenoj dužnosti. Do sada, nažalost, to se nije događalo – rekao je Pupovac, a prenosi Večernji list.

POLICIJA REAGIRALA PRVA

Nakon ispada I. Đakića na društvenim mrežama, reagirali su mediji i prozvali policiju i DORH na postupanje. Činjenica je da je u ovom slučaju prva reagirala upravo policija i to još u ponedjeljak, nedugo nakon objave, a nakon nje i DORH, koji je izdao nalog za provođenjem izvida u cijelom slučaju.

“Povodom zaprimljenih novinarskih upita odgovaramo da je Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici, nakon sinoć zaprimljene dojave policije o objavi na Facebook profilu jednog hrvatskog državljanina na kojoj su objavljeni fotografija i tekst koji upućuju na sumnje na počinjenje kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. Kaznenog zakona u odnosu na srpsku nacionalnu manjinu, jutros održalo sastanak s policijom i dalo nalog za provođenje izvida.” – stoji u jučerašnjem priopćenju DORH-a medijima, a u kojem naglašavaju kako će” o rezultatima izvida kao i državnoodvjetničkoj odluci u predmetu javnost biti pravovremeno obaviještena. Državno odvjetništvo ovim priopćenjem ujedno odgovara i na prozivanja o nepostupanju po službenoj dužnosti”, navodi se u priopćenju Županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru. (www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content