JUNACI DANA Kontakt policajci borili se protiv otvorene vatre i spasili kuću od požara

Kad je jutros (ponedjeljak) kontakt policajac Freddy Čižmar iz Pitomače došao na posao, nije mogao ni sanjati da će na kratko vrijeme u svojoj službi postati i vatrogasac. A upravo se to dogodilo, nešto iza 7 sati ujutro, kada je s kolegom Srećkom Pokupićem i kolegicom Monikom Posenjak vozilom krenuo u redovnu ophodnju svog, 2. kontakt rajona u Pitomači.

U PRAVI TREN

– Vozili smo se ulicom Vladimira Nazora, kada smo vidjeli kako nam jedna starija gospođa pokušava nešto reći, mahala je rukama i pokazivala da nešto nije u redu. Stali smo, a ona nam je rekla kako joj kuća gori – ispričao nam je kontakt policajac Freddy, koji nije čekao ni sekundu, nego je odmah uletio u kuću iz koje se dimilo.

Zapalio se dimnjak u dnevnom boravku/kuhinji, plamen je već zahvatio dio zida i lamperiju i nije bilo vremena za oklijevanje. Uhodan tim odmah je reagirao – Freddy je otrčao natrag do službenog automobila  i uzeo aparat za gašenje požara, budući da ga starija gospođa nije imala u kućanstvu, kolega Srećko otrčao je po drugi u susjedstvo, dok je kolegica Monika prijavila slučaj, alarmirala kolege i tako pozvala vatrogasce.

– Znali smo da nemamo puno vremena. Vatra se već počela širiti. Gospođa u šoku nije stigla nazvati vatrogasce, nego je krenula po pomoć kod susjeda. Živi u slabo naseljenom kraju pa bi potrajalo dok bi netko nazvao pomoć – priča nam Freddy o trenu kad je, baš kao naručen, u ulicu skrenuo baš njihov automobil i nedugo nakon toga krenula prava akcija.

STALI VATRI NA KRAJ

Freddy i Srećko su se s otvorenom vatrom borili više od pola sata, s običnim vatrogasnim aparatima. – Znali smo da je moramo staviti pod kontrolu, koliko god možemo. Da se vatra nastavila širiti, zapalila bi svu lamperiju, stradala bi cijela kuća – o scenariju koji su pod svaku cijenu htjeli izbjeći kaže Freddy. U tom trenu nisu im smetali ni dim, žeravica, prah iz aparata kojeg im je bila puna odjeća, obuća, kosa. Cilj je bio samo jedan – stati vatri na kraj.

Kad su stigli vatrogasci, odahnuli su. – Gospodin Zdravko Fras (zapovjednik Vatrogasne zajednice općine Pitomača, op.a.) odmah je krenuo na tavan i ugasio vatru u dimnjaku, a zatim smo počeli skidati lamperiju, guliti i gasiti preostalo, komad po komad. Konačno, oko pola devet sve je bilo pod kontrolom, kuća sigurna, vatra ugašena – sretno ističe Freddy koji kaže kako je u 27 godina aktivne službe bio sve, ali ne i borac protiv otvorene vatre te da se nada kako ovo iskustvo neće morati ponoviti.

Drago mu je, kaže, što su zaista stigli u pravi čas, jer je puno toga moglo poći po zlu, moglo je doći do požara na cijeloj kuću, eksplozije zbog instalacija, ili, još gore, gospođa je mogla stradati.

– Najvažnije je da je ona zdrava, neozlijeđena, a šteta nije prevelika – najviše je stradala lamperija koja se lako zamijeni – poručuje Freddy. Načelnik Siniša Knežević pohvalio je brzu reakciju svojih službenika. – Drago mi je što su prepoznali opasnost, što su brzo i ispravno reagirali, znajući da je svaka sekunda bitna.

Samo zahvaljujući stručnoj intervenciji i brzom djelovanju spriječena je šteta i sačuvan je život, a to je najvažnije – smatra načelnik S. Knežević koji ističe kako je današnji primjer djelovanja ovih troje službenika na ponos cijeloj PU virovitičko-podravskoj. (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content