Krećete u mirovinu? Ovo su koraci koje morate poduzeti da bi sve prošlo glatko

Početkom godine stupila su na snagu nova pravila za odlazak u mirovinu. Glavna novost je priznavanje prava na mirovinski dodatak onima koji se odluče za kombiniranu mirovinu iz prvog i drugog stupa. Što trebate učiniti kada ispunite uvjete za starosnu mirovinu, pogledajte u tportalovu vodiču.

Nakon što je mirovinskom reformom svima koji su obavezno uključeni u drugi stup kapitalizirane mirovinske štednje, a riječ je o rođenima 1962. godine i mlađima, priznat dodatak od 20,25 posto za dio mirovine iz prvog stupa, kombinirana mirovina postala je primamljivija puno širem krugu osiguranika.

Preliminarni izračuni Ministarstva rada pokazali su da će se kombinirana mirovina isplatiti onima čija plaća premašuje 80 posto prosječne plaće. Međutim za odluku u svakom konkretnom slučaju trebat će dobro proučiti ponuđene mogućnosti.

Uzimajući u obzir nova pravila, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) i Središnji registar osiguranika (REGOS) prilagodili su proceduru za pokretanje postupka umirovljenja.

Kada ispunite osnovne uvjete vezane uz životnu dob i radni staž, prvi korak je upućivanje zahtjeva za starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu HZMO-u.

Na temelju zahtjeva Središnji registar osiguranika (REGOS) na kućnu adresu šalje vam informativni izračun mirovine. Obavijest sadrži izračun HZMO-a i mirovinskog osiguravajućeg društva (MOD). Na osnovi izračuna trebate izabrati mirovinu samo iz prvog ili iz oba obvezna mirovinska stupa.

Donošenje odluke neće biti nimalo jednostavno jer kod kombinirane mirovine postoje četiri opcije ovisno o modelu raspodjele mirovinskih prava. Naime, prema mogućnosti nasljeđivanja, možete izabrati između pojedinačne (bez nasljeđivanja) i zajedničke mirovine (uz nasljeđivanje), a dodatne varijante vezane su uz mogućnost zajamčenog razdoblja isplate.

Svaka od četiri opcije donosi drugačiji iznos mirovine iz drugog stupa. Također, kao korisnik mirovine iz drugog stupa možete se odlučiti za djelomičnu, jednokratnu novčanu isplatu od 15 posto bruto iznosa kapitaliziranih sredstava, ali uz trajno umanjenje mirovine.

Nakon što dobro proanalizirate sve izračune i donesete konačnu odluku dužni ste u poslovnici Fine na šalteru REGOS-a predati osobno potpisanu izjavu o vrsti mirovine za koju ste se opredijelili. Podatak o vrsti izabrane mirovine REGOS dostavlja HZMO-u, na temelju kojeg vam HZMO izdaje rješenje o priznavanju prava na mirovinu.

Ukoliko se opredijelite za mirovinu samo iz prvog stupa, ukupnu kapitaliziranu štednju automatski prenosite u državni proračun, a cijelu mirovinu vam isplaćuje HZMO.

Ako se pak odlučite za kombiniranu mirovinu, prvi dio mirovine (prvi stup) isplaćuje vam HZMO, a drugi dio (drugi stup) odabrano mirovinsko osiguravajuće društvo (MOD) u koje prenosite kapitaliziranu štednju. Trenutno djeluje samo jedno privatno osiguravajuće društvo u vlasništvu Triglav osiguranja koje isplaćuje mirovine iz drugog i trećeg mirovinskog stupa, a HZMO je najavio osnivanje državnog društva za isplatu kapitalizirane štednje.

Važno je naglasiti da isplata mirovina iz drugog stupa podliježe oporezivanju. Stoga MOD prilikom svake isplate obračunava i uplaćuje porez na dohodak i prirez, a korisniku mirovine isplaćuje neto iznos. Stope poreza za umirovljenike su umanjene i iznose 12 posto i 18 posto, ovisno o poreznim razredima.

Međutim, ovisno o ostvarenim primicima i korištenim osobnim odbicima prilikom godišnjeg obračuna poreza, možete dobiti povrat poreza. Mjesečni osobni odbitak umirovljenika je 3800 kuna, a može se uvećavati, ovisno o životnim okolnostima (uzdržavani članovi obitelji, invaliditet poreznog obveznika ili uzdržavanih članova). (tportal.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content