NEMA ZABUŠAVANJA Čistite snijeg s automobila – kazne su paprene, a opasnost velika

Hrvatsku je proteklih dana zabijelio snijeg te vrijedi ponoviti kolike vas kazne čekaju nemate li odgovarajuću i propisanu zimsku opremu te ne očistite li automobil od snijega prije početka vožnje. Ako ste kojim slučajem zaboravili, prema Zakonu vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu. Ne očistite li snijeg s krova ili poklopca motora, postajete velika opasnost za sebe, ali i druge sudionike u prometu, piše tportal.hr.

Snijeg koji leti s vašeg automobila smetat će drugim vozačima, a vas prilikom kočenja može potpuno zaslijepiti, zbog čega lako možete izazvati prometnu nezgodu. Ako vas policija zaustavi s takvim automobilom, dobit ćete kaznu od 700 kuna. Jednako tako, motor tijekom zime zahtijeva dulje vrijeme kako bi postigao radnu temperaturu pa ga tako nemojte odmah tjerati u visoke okretaje.

MG 2725

U Odluci o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj, koju je donijelo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, navedeno je da je zimska oprema obavezna na pojedinim dionicama od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine, u ovom slučaju od 15. studenoga 2018. godine do 15. travnja 2019. godine. Prema Odluci, obavezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila, bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika.

Sukladno članku 193. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08), zimski uvjeti podrazumijevaju snijeg i poledicu na kolniku. Ako prometna policija zatekne vozilo bez zimske opreme na cesti u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah zaustavi vozilo ili da nastavi voziti cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno ili da upotrijebi zimsku opremu.

Kako biste što manje vremena utrošili na čišćenje zamrznutih stakala, pomognite si sprejevima za odleđivanje i strugalicama. Postoje i folije protiv zamrzavanja stakla koje imaju istu namjenu kao i sprejevi. Nikada ne smijete stakla polijevati vrućom vodom jer bi mogla napuknuti. U svakom slučaju, očistite svako staklo kako biste imali uvjete za sigurnu vožnju. I nemojte zaboraviti očistiti cijeli automobil jer u suprotnom možete zaraditi kaznu. (tportal.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content