OBNOVA KATOLIČKIH ŠKOLA U VIROVITICI Novom stolarijom, boljim krovištem i sustavom grijanja postignut će se značajne uštede

Na temelju Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ od strane Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. godine, podnesena je uspješna projektna prijava te sklopljen Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Energetske obnove zgrade Katoličke osnovne škole u Virovitici i Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti na adresi Trg Ljudevita Patačića 3 u Virovitici.

IMG 2580
Foto: K. Toplak

Ukupni prihvatljivi troškovi projekta su 3.967.599,79 kuna, a bespovratna sredstva iznose 2,426.607,77 kuna. Požeška biskupija kao osnivač škole i korisnik navedenih sredstava osigurava financijski doprinos u iznosu od 1.687.529,52 kuna. Sufinanciranje navedenog projekta provodi se iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja (MGIPU) i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Obnovom energetske funkcionalne cjeline planirana je ušteda toplinske energije za grijanje nakon provedbe projekta od 53,99 posto. Osim toga, obnovom će se smanjiti i godišnja emisija CO2 sa sadašnjih 92.742,43 kg na 42,674,40 kg, što čini razliku od 60,92 posto.

IMG 2578
Foto: K. Toplak

Ovim projektom obuhvaćena je izrada glavnog projekta energetske obnove s pripadajućim elaboratom, povećanje toplinske zaštite krova iznad grijanog prostora, povećanje toplinske zaštite vanjskog zida, povećanje toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru, zamjena vanjske stolarije, ugradnja novog visokoučinkovitog sustava grijanja, zamjena unutarnje rasvjete učinkovitijom, horizontalne mjere koje se odnose na provedbu novih elemenata pristupačnosti kojima se omogućava neovisan pristup, kretanje i korištenje prostora osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti, stručni nadzor građenja, energetski pregled zgrade, izrada izvješća o energetskom pregledu zgrade i energetskog certifikata nakon provedene energetske obnove, upravljanje projektom i administracija te promidžba i vidljivost projekta. Razdoblje provedbe projekta je od kolovoza 2018. do lipnja 2019. godine.

IMG 2573
Foto: K. Toplak

Predmetna zgrada izgrađena je 1956. godine i u konstantnoj je upotrebi od izgradnje. Ukupna građevinska površina objekta je 1.773,89 m2. Požeška biskupija kao vlasnik zgrade 2011. godine u zgradi otvara Katoličku klasičnu gimnaziju, a 2015. godine unutar zgrade počinje s radom i Katolička osnovna škola. Katoličku osnovnu školu trenutno pohađa 65 učenika u trima razrednim odjeljenjima, a Katoličku klasičnu gimnaziju 85 učenika u četirima razrednim odjeljenjima. Također, u školi je smješteno i administrativno i nastavno osoblje, koje broji 40 djelatnika. Energetskom obnovom zgrade, osim navedenih ušteda, znatno će se poboljšati uvjeti rada i korištenje prostora škole. Projekt sufinancira EU iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR). (www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content