Odlična ideja Jasne Baranjec-Keserica: Kombinacija boja Grada Virovitice i dječje igre na fasadama vrtićkih zgrada

Arhitektica Jasna Baranjec-Keserica, osim što je predsjednica virovitičke Kreativne udruge Unikat čije su rukotvorine nadaleko poznate, u svoje slobodno vrijeme daje doprinos kako bi i vizure našeg grada zablistale u punom sjaju.

Naime, Jasna je osmislila izgled fasade na novoobnovljenoj zgradi 2 virovitičkog Dječjeg vrtića Cvrčak, a njena ideja krasit će i ostale dvije zgrade, 3 i 4, koje su trenutno u fazi obnove. Zahvaljujući sredstvima Europske unije, Gradu Virovitici i Razvojnoj agenciji VTA, zgrade dobivaju novo ruho. Samim time očekuju se i uštede u potrošnji energije, a djeci će se osigurati siguran i kvalitetan boravak.

Viziju kako će fasada izgledati Jasna je, kako kaže, dobila iste sekunde čim je saznala da će Unikat biti zadužen za osmišljavanje izgleda.

IMG 20180815 112448 Medium
Foto: Virovitica.hr

Jasnina ideja uključuje boje logotipa grada Virovitice: narančastu, ljubičastu, zelenu i sivu pošto je riječ o gradskom vrtiću te dječicu u pokretu, odnosno igri.
–Ideja je došla trenutačno, a prva pomisao bile su mi boje grada. To je moja struka jer sam studirala arhitekturu, a fasade sam oduvijek poistovjećivala s licem. Znači, možeš istaknuti ono što je lijepo te istovremeno prikriti nedostatke, kaže Jasna ističući da upravo fasada najviše doprinosi izgledu zgrade.

Svoju ideju u kratkom je roku prenijela na papir.
– Trebalo je nekoliko dana za iscrtavanje i određivanje omjera boje na cijeloj dužini fasade. Bitno je bilo da se u to uklope djeca u pokretu, odnosno igri. Pritom sam razmišljala i o izvedbi kako to ne bi bilo ništa komplicirano pa sam u stvari koristila svega nekoliko oblika: trokut, kvadrat i krug i elipse, kaže Jasna te dodaje kako je kombiniranjem položaja oblika dobila upravo ono što je i zamislila.

IMG 0421
Foto: Virovitica.hr

Djeca u pokretu su, prema riječima Jasne, „razbila“ dosadno pročelje na zgradi 2, a kako bi se postigao pravi učinak, bitan je omjer dimenzija.
– Veličine oblika vrlo su bitne, odnosno treba dozirati kako oni ne bi bili prenaglašeni, ali niti presitni. Ključ je u detaljima, zaključuje Jasna Baranjec-Keserica, predsjednica Kreativne udruge Unikat.

Sljedeći posao koji je čeka su fasade za zgrade 3 i 4 koje će krasiti isti ovaj motiv, uz možda drugačiji omjer boja i kompoziciju… (virovitica.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content