OGRANAK MATICE HRVATSKE U VIROVITICI Proteklu godinu obilježio “Zavičaj“, poezija Natalije Bajer i odlazak Roberta Roklicera

Ogranak Matice hrvatske u Virovitici pod predsjedanjem Dubravke Sabolić u prošloj godini ostvario je i pučanstvu predstavio niz kulturnih događaja koji su pospješili ionako bogatu virovitičku kulturnu ponudu. Svoje je prvo javno predstavljanje Ogranak održao u veljači u „Zavičajnom društvu Virovitičana u Zagrebu“ gdje je okupio tridesetak uvaženih bivših sugrađana koji su pet godina željno iščekivali štivo koje su uvijek rado čitali i posjedovali kao nešto svoje i dragocjeno.

NOVI ČLANOVI, NOVA DJELA

– Zahvaljujući novim članicama, Marini Mađarević i Nataliji Bajer, i njihovom marljivom djelovanju, virovitički je Ogranak živnuo, obogatio se idejama, planovima i ostvarenjima. Tako je krajem ožujka, povodom Svjetskog dana poezije, u Lukaču predstavljena prva Natalijina zbirka poezije „U raskoraku“ na kojoj je kao urednica gostovala uvijek draga i rado viđena gošća, književnica Božica Jelušić. U istom je mjesecu povodom Svjetskog meteorološkog dana organizirano prigodno predavanje našeg Virovitičanina s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, prof. dr. sc. Branka Grisogona, koji nas je upoznao s temom koju je nazvao „Aktualne klimatske promjene i olujna nevremena“. Potom je uslijedio vrlo važan dan za Ogranak – 16. travnja u virovitičkoj Gradskoj knjižnici i čitaonici domaćoj publici konačno je predstavljen 33. broj „Zavičaja“. Bivši predsjednik Ivan Zelenbrz kao glavni se urednik osvrnuo na proteklo razdoblje i najavio nove autore i njihove priloge – istaknuo je Dražen Bunjevac, potpredsjednik Ogranka.

KULTURA Ogranak žđl 3 Custom

Proteklu godinu obilježilo je i djelo Matije Pavličevića „Sokolski pokret u Virovitici“, povijesni dokument koji je u svibnju predstavljen u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici.
Nakon Godišnje skupštine održane u lipnju, Natalija Bajer nastavlja predstavljati svoje stvaralaštvo; u istom mjesecu virovitičku publiku upoznaje sa zbirkom poezije „U raskoraku“, a već u kolovozu u izdanju OMH Virovitica objavljuje ilustriranu zbirku pjesama za djecu pod nazivom „Pismo ispod klupe“.

AKTIVNA GODINA

U listopadu u Kapela Dvoru predočuje svoje treće pjesničke zapise, ali ovaj put rodnog, turopoljskog kraja, naslovivši ih „Divji ogenj“, također u tandemu sa svojom glavnom urednicom i sada već mentoricom Božicom Jelušić.

Aktivnosti Ogranka nastavljaju se u listopadu kada su u okviru projekta „Kaliope Austrija – žene u društvu, kulturi i znanosti“ Austrijskog kulturnog foruma te povodom obilježavanja 200. godišnjice rođenja Petra Preradovića u Gradskoj knjižnici i čitaonici organizirali predavanje pod naslovom „Od Josepha Haydna do Paule von Preradović: Hrvatsko-austrijske glazbene spone“ koje je održala hrvatska muzikologinja Marijana Pintar.

KULTURA Ogranak žđl 1 Custom

Ni ove godine nisu izostali tradicionalni „Mikeški divani“ koji se bave očuvanjem starog virovitičkog govora te tradicijskom baštinom i kulturnim znamenitostima rodnoga grada.
Na blagdan Svete Lucije, u dnevnom boravku Crvenog križa u Virovitici, održano je 10. izdanje te važne manifestacije.

ODLAZAK VELIKANA

No, unatoč brojnim uspjesima prošla godina bila je tužna za „Matičare“ jer su ih napustili neki članovi. -Prošla je godina bila i tužna jer je pod kraj kolovoza svoje „Matičare“ napustio poznati hrvatski pisac, dramaturg, glumac i urednik Robert Roklicer, koji je u kratkom roku u gradu osnovao i vodio Udrugu za kulturu FRiKK i pokrenuo „Virovitičke umjetničke večeri“ kojima je spajao raznovrsne umjetnike obogativši nam već ionako iznimno bogatu gradsku kulturnu ponudu. Osim Roklicera pod kraj godine Ogranak je u svojoj 91. godini života napustio i poznati liječnik Josip Zlatko Hajdin – rekao je D. Bunjevac.

Ogranak i u ovoj godini nastavlja s aktivnim radom te će već 21. siječnja održati predstavljanje zbirke pjesama Natalije Bajer „Divji ogenj“. Osim toga, održat će i nekoliko zanimljivih predavanja i književnih predstavljanja, kao i predstavljanje novog broja „Zavičaja“. -Pozivamo da nam se jave svi zainteresirani za raznovrsne gradske i zavičajne teme, kao i svi oni koji žele svekoliko surađivati ili se učlaniti u naš „Ogranak Matice hrvatske u Virovitici“ – rekao je D. Bunjevac te za kraj istaknuo i moguću suradnju Ogranka s „Roklicerovim umjetničkim večerima“. (www.icv.hr, žđl)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content