Osjećate se loše? Danas je najdepresivniji dan u godini

Treći ponedjeljak u siječnju poznat je kao “plavi ponedjeljak”, odnosno, najdepresivniji dan u godini.

Prvi takav je “obilježen” prije 14 godina kada je psiholog Cliff Arnall pojasnio kako su vremenske prilike redovno loše iako su dani dulji, praznici su završili i svi su se uglavnom vratili poslu, bankovni računi su prazni, a sada je i vrijeme kada su mnogi svjesni da neće uspjeti održati svoje novogodišnje odluke, osjećaj potrebe za preuzimanjem kontrole nad svojim životom, piše večernji.hr.

Psiholozi tvrde kako to dovodi do depresije, razočarenja i gubitka motivacije. Najbolji načini za izlazak iz takvog stanja je da se okružite s prijateljima i obiteljima, savjeti su stručnjaka.

Ipak, implicirajući da određeni dan ima utjecaj na psihu produbljuje mit da je depresija samo ‘pojačani osjećaj tuge’, nešto što se ne treba ozbiljno shvaćati, stav je pak, britanskog dobrotvornog društva za pružanje psihičke pomoći ‘Mind’.

Iskoristite današnji dan da napokon krenete na aktivnost koju oduvijek želite isprobati ili jednostavno otiđite u teretanu budući da vježbanje potiče pozitivne osjećaje. Već i samo planiranje neke zanimljive i vesele aktivnost će vam poboljšati raspoloženje. (večernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content